Prima paginăActualitateComunicate

„Credința creştină într-o întâlnire istorică”

„Credința creştină într-o întâlnire istorică”

Dimensiune text

Evenimentul trăit de Biserica Catolică, de Biserica Ortodoxă, dar şi de societatea civilă, vineri, 12 februarie, nu poate lăsa indiferentă opinia publică, ci, din contră, atrage atenţia lumii întregi. Fără îndoială, este cel mai important eveniment din sânul celor două Biserici, totodată aşteptat, dorit şi chiar visat de lumea creştină.

Este prima întrevedere între un patriarh al Moscovei şi Suveranul Pontif, după aproape o mie de ani de la Marea Schismă, urmare a înstrăinării treptate dintre Roma şi Constantinopol. Ne aducem aminte că întoarcerea Bisericii Răsăritene la uniunea cu Roma, căutată de Papi, a eşuat în totalitate la Conciliul Ecumenic de la Lion din 1274, dar şi la cel din Florenţa din anul 1439. Din păcate, anularea întâlnirii dintre Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei în anul 1997 a adus o adâncă întristare în sufletele noastre, care, dintru începutul plămădirii acestui neam, aşa ne ştim, români şi creştini, fie că suntem ortodocşi, fie catolici.

Sunt demne de amintit astăzi câteva fraze celebre ale Sfântului Ioan Paul al II-lea: „Nu vă fie frică. Deschideţi larg porţile în faţa lui Cristos” – din prima sa alocuţiune publică, după alegerea sa ca Papă, în 1978, şi cele din cadrul întrevederii din 13 ianuarie 2003, înaintea invaziei în Irak, cu mai mulţi diplomaţi – „Spuneţi nu războiului. Războiul nu este întotdeauna inevitabil. Este în schimb de fiecare dată o înfrângere pentru omenire”.

decl 02Iată că în 2016 avem privilegiul de a trăi, de a simţi emoţia şi de a vedea întâlnirea istorică dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kiril, marcată de o îmbrăţişare. O pagină importantă din istoria omenirii a fost scrisă din şi pentru iubire de oameni şi Dumnezeu!

La fel ca în 1997, astăzi, cei doi lideri religioşi manifestă îngrijorări, temeri faţă de conflictele existente în Siria, Irak, Orientul Mijlociu, Ucraina, faţă de acţiunile teroriste care afectează întreaga omenire şi fac un apel la negociere, prudenţă, solidaritate socială şi acţiune în favoarea păcii. Unitatea creştinilor, persecuţia acestora, libertatea religioasă, familia, căsătoria, avortul, sfârşitul vieţii sunt principalele puncte ale declaraţiei comune ale celor doi prelaţi, care s-au îmbrăţişat pentru a da speranţă, bucurie şi un îndemn puternic către restabilirea unităţii între oameni.

Este greu să cuprinzi în puţine fraze spectrul şi impactul acestui eveniment asupra lumii. Cred, însă, că ceea ce impresionează fără excepţie la aceşti doi giganţi ai Bisericii timpului nostru este pasiunea lor nemăsurată pentru OM. Ei au fost şi sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi slujitori ai omului, sunt în mod eminent slujitorii slujitorilor lui Dumnezeu. Iubesc omul oriunde l-ar întâlni, îl iubesc indiferent de apartenenţa lui religioasă, de culoarea sau de cultura sa, se apropie de el şi îl îmbrăţişează în complexitatea existenţei lui. Îl preţuiesc fără să fie nevoie să coboare de sus cu privirea spre el, deoarece din locul spiritual în care au ales să se situeze şi i-au făcut egali pe toţi oamenii. Avem şi noi nevoie de aceleaşi trăiri ca să simţim că suntem oameni.

Papa Francisc şi Patriarhul Kiril, doi slujitori ai credinţei, iubirii şi adevărului, nu ne învaţă numai că Dumnezeu Este Existenţa absolută, că este Atotprezentul şi Atotştiutorul, că este Fiinţa în care toate calităţile sunt la gradul perfecţiunii. În societatea de astăzi, poate că ne-ar fi sensibilizat prea puţin să auzim de la ei aceste lucruri, dar ne arată că Dumnezeu este Milostivire imensă faţă de fiecare om, că ne deschide poarta iubirii Sale indiferent de cât de multe au fost abaterile noastre de la calea Sa, că El este înţelegător cu slăbiciunile noastre, că ne vrea liberi şi fericiţi în adevăr şi iubire, că adevăratul sens al vieţii noastre în include pe Dumnezeu.

Avocat dr. Ioan Chelaru – Senator PSD
Vicepreşedinte al Senatului

Declaraţie politică

COMENTARII

WORDPRESS: 0