Credinţa a păstrat vie speranţa, educaţia a dat viaţă proiectelor

Locuitorii comunei Cordun au făcut faţă încercărilor vieţii prin legătura specială cu cele două instituţii fundamentale: biserica şi şcoala.

Puterea credinţei şi valoarea educaţiei s-au conjugat armonios, dovadă fiind sutele de intelectuali, de înalţi specialişti, de oameni de cultură care au făcut renumele comunităţii. La fel de preţuiţi, lucrătorii din satele comunei au cucerit ţări cu pretenţii, de unde s-au întors cu speranţe şi proiecte tot mai înalte, fie de natură personală, fie pentru comunitate. „Ca fiu al satului, am avantajul că le ştiu năzuinţele oamenilor, le respect şi le susţin dorinţa de a trăi mai bine şi de a înflori comuna. Suntem ambiţioşi, şi asta ne ajută. Împreună am stabilit priorităţile la investiţii, un trai decent, civilizat, presupunând apă, canalizare, gaz metan, străzi asfaltate, curăţenie, spaţii verzi, dar accentul l-am pus pe conservarea, modernizarea şi reconsiderarea lăcaşurilor de cult, a şcolilor, grădiniţelor şi centrelor culturale. Fără credinţă, educaţie şi cultură, identitatea noastră spirituală ar fi în pericol”, crede primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu.

Grădiniţa din Cordun ar putea fi model pentru multe oraşe cu pretenţii, prin anvergura construcţiei, dotări şi condiţiile oferite copiilor.

Extinderea şi modernizarea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Sfântul Gheorghe” din Cordun a durat mai bine de zece ani, rezultatul muncii colective fiind impresionant. A fost reparată şi sfinţită casa de prăznuire, se are în vedere un aşezământ social, unde se va oferi o masă caldă oamenilor nevoiaşi din comună. Primarul crede că o clopotniţă la biserica nouă va fi gata în doi-trei ani, cu o investiţie de circa 500.000 de lei.

La cimitirul amenajat cu respect şi spirit gospodăresc au fost sfinţite noua clopotniţă şi cele două clopote, achiziţionate cu bani de la bugetul local şi donaţii din partea credincioşilor. Căminul cultural cu grave semne de uzură a fost demolat, un centru cultural şi de afaceri impresionant urmând a fi ridicat începând cu acest an şi până în anul 2016.

Autorităţile locale au sprijinit construcţia noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”din Pildeşti, cu 450 de mii de lei. Fostul cămin cultural a fost transformat în Centru de Cultură, şcoala a trecut prin investiţii, modernizări şi dotări ultramoderne. La acestea se adaugă construirea unui centru de zi, de care vor beneficia 15 persoane vârstnice. Modernizarea fostului cămin cultural din Simioneşti, cu o vechime de peste 50 de ani, a costat 480.000 de lei, condiţiile noului centru cultural fiind apreciate de localnici, la fel ca şi amenajarea noul cimitir, care se află la 400 de metri de sat şi se întinde pe o suprafaţă de un hectar. Amenajarea cimitirului a costat 250.000 de lei. Reabilitarea bisericii din Simioneşti şi construirea casei parohiale sunt alte lucrări de suflet apreciate de localnici.

„În prezent se lucrează la pictarea bisericii, urmând ca, în primăvara anului 2015, să o finalizăm şi să resfinţim biserica în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Bacaoanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La cimitirul vechi din satul Simioneşti s-a realizat şi iluminatul pe timp de noapte”, afirmă primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0