Credincioșii ortodocși îi sărbătoresc miercuri pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Credincioșii ortodocși îi sărbătoresc miercuri pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

 

Creștinii ortodocșii îi sărbătoresc miercuri, 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile cetelor îngerești. Spre deosebire de sfinți, Arhanghelii slăviți în această zi nu sunt persoane canonizate odată cu trecerea la cele veșnice. Ei sunt recunoscuți de creștinătate ca îngeri, ca fiind cei mai de seamă mijlocitori care stau lângă tronul ceresc și-i duc lui Dumnezeu rugăciunile credincioșilor.

Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul V, a stat sfințirea unei biserici, închinată Sfântului Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadicus din Constantinopol, care a domnit între anii (395-408). Ulterior, în calendare a fost pomenit și Sfântul Arhanghel Gavriil și sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor. În vechime, potrivit etimologiei ebraice, arhanghel însemna înger. Mihail (al cărui nume se traduce „Cine este ca Dumnezeu”) este arhanghelul luptător, care i-a condus pe îngerii buni împotriva celor răi, în frunte cu Lucifer, în faimoasa bătălie care s-a desfășurat în cer la începutul vieții universului. În iudaism, creștinism și islam, este presupus a fi liderul îngerilor și îngerul păzitor al Israelului. Mihail a fost cunoscut ca patronul bolnavilor și al negustorilor, al marinarilor și al soldaților. În operele de artă, apare ținând o balanță sau un steag într-o mână și având în cealaltă o sabie cu vârful îndreptat spre pământ, pentru că el a primit misiunea să păzească poarta Raiului după ce Adam și Eva au fost alungați.

Gavriil, al cărui nume se traduce „Apărătorul meu este Dumnezeu”, este considerat mesagerul veștilor bune. Potrivit tradiției, el a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. O veste asemănătoare a primit-o de la Sfântul Gavriil și preotul Zaharia, care a aflat printr-un mesaj divin că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul. Vestea Nașterii Mântuitorului Hristos a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil. El a fost îngerul înveșmântat în alb, care a răsturnat piatra de la ușa mormântului lui Hristos, de aceea este cunoscut ca martor al Învierii Domnului, care a dus marea veste mironosițelor. Gavriil este prințul focului și stăpânul tunetului și al coacerii fructelor. Este, de asemenea, un lingvist desăvârșit, căci el l-a învățat pe Iosif cele 70 de limbi vorbite în Babilon. Apare reprezentat în operele de artă fie purtând un crin, floarea Fecioarei Maria, la anunțarea Marii Vești, fie o trompetă în care va suna pentru a anunța cea de-a doua venire.

Ziua Sfinților Mihail și Gavriil este ultima mare sărbătoare înainte de intrarea în Postul Crăciunului. Statisticile existente la nivel național arată că peste un milion de români poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil sau derivate ale acestora.

În Roman, două lăcașuri de cult își serbează miercuri hramul: Biserica Albă și capela militară din incinta Garnizoanei, iar în zona rurală a Romanului, 12 lăcașuri de cult: Pâncești (comuna Pâncești), Poienari și Săcăleni (comuna Poienari), Prăjești (comuna Secuieni), Icușești (comuna Icușești), Poienile Oancei (comuna Stănița), Simionești (comuna Cordun), Muncel (comuna Valea Ursului), Bahna (comuna Bahna), Mărmureni (comuna Oniceni), Hociungi (comuna Moldoveni) și Luțca (comuna Sagna).

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0