Credincioșii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Credincioșii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

 

sfintii-arhangheli-mihail-gavril-01Credincioșii ortodocși îi prăznuiesc marți, 8 noiembrie, pe Sfinții Mihail și Gavril, cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu și oameni. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei, înaintea Postului Crăciunului, consemnată de Biserică în secolul V. Existența unei zile închinate puterilor cerești ne arată credința și tradiția Bisericii în lucrarea îngerilor asupra vieții noastre. Sfinții Părinți afirmă că „îngerii au fost creați pentru a sluji planul de mântuire al oamenilor, plan gândit de Dumnezeu din veci” (Sfântul Maxim Mărturisitorul). Ei au fost creați prin cuvântul lui Dumnezeu și au fost desăvârșiți prin harul Sfântului Duh, înainte de crearea omului, cum mărturisește prima carte a Sfintei Scripturi – Geneza.

În tradiția ortodoxă, sărbătoarea este legată de cultul de care se bucura arhanghelul Mihail la o biserică din Constantinopol, așezată în zona termelor împăratului Arcadius (383 – 408). Din regiunea capitalei bizantine, sărbătoarea de 8 noiembrie s-a răspândit în întreg imperiul și a rămas până astăzi ca o dovadă vie a cinstirii de care se bucură acest mare „voievod al oștilor cerești” în sufletele creștinilor.

Mihail, al cărui nume semnifică „puterea lui Dumnezeu”, a însoțit poporul ales din Egipt spre pământul făgăduinței. Despre arhanghelul Mihail se crede că ar fi primul sfânt făcut de Dumnezeu. În folclorul religios se spune că el poartă cheile raiului și îi călăuzește pe oameni în tot timpul vieții.

Tot în această zi, Biserica îl cinstește și pe arhanghelul Gavril, considerat solul lui Dumnezeu, „vestitorul tainelor divine”. El a fost cel care a adus preotului Zaharia vestea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Este cunoscut pentru participarea sa în evenimente esențiale din istoria umanității: el a anunțat căderea Sodomei și a Gomorei, el a prevestit nenorocirile ce se vor abate asupra Egiptului, el a fost mesagerul nașterii, patimilor și învierii Mântuitorului. Sfinții Părinți au ales ziua de 8 pentru că este cifra simbol a vieții veșnice și luna noiembrie pentru că este a noua lună de la Creație, cifra nouă simbolizând cele nouă cete îngerești.

Potrivit tradiției populare, sărbătoarea acestor sfinți durează trei zile. Este momentul când vara este trimisă pe lumea cealaltă, iar Dumnezeu slobozește, treptat, pe pământ, gerul iernii.

În Roman, două lăcașuri de cult își serbează astăzi hramul: Biserica Albă și capela militară din incinta Garnizoanei, iar în zona rurală a Romanului, 12 lăcașuri de cult: Pâncești (comuna Pâncești), Poienari și Săcăleni (comuna Poienari), Prăjești (comuna Secuieni), Icușești (comuna Icușești), Poienile Oancei (comuna Stănița), Simionești (comuna Cordun), Muncel (comuna Valea Ursului), Bahna (comuna Bahna), Mărmureni (comuna Oniceni), Hociungi (comuna Moldoveni) și Luțca (comuna Sagna).

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0