Credincioșii ortodocși au intrat marți în Postul Crăciunului

Credincioșii ortodocși au intrat marți în Postul Crăciunului

A început postul Crăciunului
Creştinii catolici au intrat în postul Crăciunului
Creştinii catolici intră în postul Adventului

 

post12cPentru creștinii ortodocși, marți, 15 noiembrie, a început Postul de 40 de zile care precede marele praznic al Nașterii Domnului – Crăciunul. Acest post, care închipuie ajunarea de 40 de zile a lui Moise, pe Muntele Sinai, în așteptarea primirii Tablelor Legii, precum și ajunările patriarhilor Legii Vechi (Avraam, Isaac și Iacob), este rânduit de Biserica Ortodoxă pentru că venirea lui Mesia, născut din Sfânta Fecioară Maria, se cuvine să fie așteptată cu post și rugăciune.

Postul Crăciunului are 40 de zile, el începând pe data de 15 noiembrie și încheindu-se în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Spre deosebire de Postul Paștelui, care este mult mai strict, acesta este un post al bucuriei și, pe durata lui, creștinii au voie să consume ulei și vin, marțea și joia sau în orice zi de sărbătoare, iar dacă ziua este marcată în calendar cu cruce roșie este dezlegare și la pește. Sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, ca și la ulei și vin. În seara de Ajun se mănâncă grâu încolțit, îndulcit cu miere, fructe și covrigi.

Totuși, pe durata postului, nu este de ajuns numai impunerea unor restricții alimentare. În această perioadă, toți creștinii trebuie să treacă printr-un examen de conștiință, pentru a vedea ce trebuie schimbat în viață, și să ierte, pentru răscumpărarea propriilor greșeli. Postul are și un aspect caritabil, iar tot ce economisim postind trebuie neapărat dăruit nevoiașilor, într-o formă sau alta.

Începutul Postului Crăciunului este și momentul în care creștinii pot să cânte colinde de Crăciun. Cântul lor este menit să vestească Nașterea lui Iisus, pentru a ne conduce în mod simbolic spre peștera întunecoasă din care „Lumina lumii” a răsărit prin Neprihănita Fecioară Maria.

Postul Nașterii Domnului este ținut și de către Biserica Romano-Catolică, unde este numit Jejunium Adventus Domini (Postul Venirii Domnului) sau simplu, Adventul. Acest post durează patru săptămâni înainte de Nașterea Domnului, având zile de post mai aspru miercurea, vinerea și sâmbăta.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!