Credincioșii îl sărbătoresc duminică pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Credincioșii îl sărbătoresc duminică pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Mario Doro Ciucanu este noul preot din Parohia Cotu Vameş
Nou proiect educațional în Parohia Todireni
Sute de tineri, în pelerinaj la Cacica

 

Duminică, 23 aprilie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință a binelui asupra răului.

Tradiția ortodoxă spune că Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, tatăl său fiind general roman. Este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinismului, imaginea sa fiind asociată întotdeauna cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiul suprem.

Legenda spune că Sfântul Gheorghe era înrolat în armata romană pe vremea împăratului Dioclețian și s-a făcut remarcat datorită faptelor sale. Pentru că nu vroia să renunțe la credința creștină, sfântul a fost întemnițat și supus torturilor: loviri cu sulița, trasul pe roată, bătaia cu biciul, hrănirea cu produse otrăvite, aruncarea în groapa cu var. Văzând tăria lui de caracter și minunile săvârșite, mulți păgâni au renunțat să se închine idolilor și au trecut la credința creștină, inclusiv împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian. Într-un final, împăratul a ordonat omorârea prin decapitare a Sfântului Gheorghe și a soției sale. O altă legendă povestește că sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară, de aceea în majoritatea icoanelor este reprezentat călare pe un cal doborând cu sulița un balaur.

În România, în această zi, toți cei care poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate ale acestuia își serbează ziua onomastică. Este unul dintre sfinții protectori ai bisericilor, multe dintre acestea purtându-i hramul. De asemeni, pe 23 aprilie, se celebrează și ziua Armatei Române.

Unul dintre lăcașurile de cult care își serbează astăzi hramul este cel din zona străzii Griviței. Biserica a fost construită între anii 1842 – 1847, de Vornicul Grigore Doni și soția sa Elena. Ctitorii au ridicat în curtea bisericii și un imobil pentru școală, respectând vechiul obicei al țării, potrivit căruia boierii, atunci când ridicau o biserică, construiau lângă ea și o școală, în vederea pregătirii de oameni vrednici slujirii religioase.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!