Credincioşii catolici îi cinstesc pe sfinții Mihail, Gabriel şi Rafael

Dimensiune text

Creştinii romano-catolici îi sărbătoresc, în data de 29 septembrie, pe sfinţii Mihail, Gabriel şi Rafael, arhangheli.

sfinti 02Arhanghelul Mihail este considerat a fi cel mai important dintre toţi arhanghelii. Acest aspect este menţionat atât în tradiţia creştină, cât şi în cea ebraică şi islamică. Fiind un protector divin prin excelenţă, Arhanghelul Mihail este apelat adeseori de Biserică şi de comunitatea creştină ca să apere de rău. În Apocalipsa lui Ioan, Arhanghelul Mihail, împreună cu îngerii săi, sunt descrişi ca fiind în luptă cu balaurul (forţa satanică) şi cu demonii (îngerii decăzuţi) care sunt subordonaţi acestuia, iar deznodământul acestei lupte este că acest balaur al abisurilor infernale a fost azvârlit sub pământ împreună cu îngerii întunericului (demonii) care-l slujeau.

Arhanghelul Gabriel este vestitor al dumnezeieştilor taine. În limba ebraică, Gabriel semnifică „Dumnezeu este puterea mea”. Este îngerul Bunei Vestiri, al reînvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al morţii şi al revelaţiei divine. El este menţionat de mai multe ori în Biblie, de fiecare dată ca un mesager care aduce veşti importante.

Arhanghelul Rafael este invocat pentru ajutor şi ocrotire în timpul călătoriilor, pentru vindecarea bolilor de ochi şi pentru pregătirea de o căsătorie fericită.

Mai multe parohii romano-catolice din Dieceza de Iaşi îşi sărbătoresc hramul de sărbătorea sfinţilor Mihail, Gabriel şi Rafael, printre care şi parohia „Sfântul Mihail”, din Săbăoani. Cu această ocazie, elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din localitate vor avea o zi liberă, care va fi recuperată în data de 24 octombrie, şi se va organiza o horă tradiţională în centrul satului.COMENTARII

WORDPRESS: 0