Prima paginăCultural

„Creaţia este pe primul loc, pe urmă banii”

Dimensiune text

Aceasta este declaraţia tânărul scenarist Ioan Antoci, care şi-a văzut, în anul 2013, visul cu ochii: realizarea peliculei după scenariul scris de el.

Romaşcanul Ioan Antoci, teolog şi autor de scenarii, spune că 2013 a fost un an bun. Scenariul „Câinele japonez”, scris de acesta, a fost transpus pe peliculă anul trecut. Totul a început de la un curs de cultură cinematografică organizat de Asociaţia Artes din Iaşi, în colaborare cu Universitatea „George Enescu” din Iaşi. Acela a fost punctul de plecare în scrierea de scenariu semnat de Ioan Antoci. Scenariul a fost apreciat de specialişti în 2008 şi premiat cu Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj în cadrul Concursului naţional de scenarii. Un an mai târziu, scenariul „Câinele japonez” a fost premiat la Cannes, pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, în cadrul Programului Media al Uniunii Europene pentru dezvoltarea scenariului. Scenariul a fost transpus pe peliculă, fiind primul lungmetraj în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, prestaţia actorului Victor Rebengiuc dând greutate peliculei. Filmul rulează în  cinematografele din ţară şi a avut un succes deosebit atât în rândul criticilor de film, cât în rândul publicului larg. „Despre film, criticii de specialitate au vorbit mult, însă cu publicul nu am avut un contact direct. De vreme ce filmul a fost vizionat în cinematografe, este un lucru bun pentru un debutant”, spune scenaristul.

Ioan Antoci scenaristSuccesul scenariului i-a adus câteva propuneri de colaborare. „Am avut propuneri de colaborare, dar nu trebuie să confundăm cinematografia din ţară cu cea din America. Nu sunt suficienţi producători şi bani pentru ca scenariile să poată fi valorificate în filme. Nu vreau să plec în altă parte, chiar dacă sunt, poate, alte oportunităţi. Vreau să rămân în Iaşi, pentru că acolo este casa mea”, spune scenaristul Ioan Antoci.

Ioan Antoci nu s-a culcat pe lauri şi a păstrat un echilibru. Continuă să scrie scenarii. „Nu ştiu când am început să scriu, dar ştiu că a existat un moment când m-am dedicat mai mult scrisului. Important pentru un scenarist este să i se producă scenariile. Dacă scenariul nu este pus în lumină printr-un proiect cinematografic, premiile nu reprezintă mare lucru. Am multe proiecte în derulare, nu urmăresc neapărat un plan”, a spus tânărul scenarist.

Acesta spune că nu se gândeşte la partea financiară. „Atâta timp cât nu sufăr din cauza banilor, creaţia este pe primul loc. M-am dedicat scrisului. Scrisul necesită timp şi muncă, iar roadele materiale nu vin, în acest domeniu, imediat”, a mai spus Ioan Antoci.COMENTARII

WORDPRESS: 0