Prima paginăSanatate

CPU s-a transformat în front de luptă

Dimensiune text

Cadrele medicale de la Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman se confruntă cu un număr tot mai mare de prezentări. În medie, la CPU se înregistrează 50 de consultații în cinci ore.

 

 

Conducerea spitalului a atras atenția, în nenumărate rânduri, că multe dintre aceste internări sunt nejustificate și că medicii de la CPU sunt nevoiți, după ce se termină garda de noapte, să rămână și dimineața peste program, pentru a asigura continuitatea actului medical.

„Sunt extraordinar de multe prezentări și multe din ele nejustificate, iar medicii sunt nevoiți să rămână și după gardă. Niciun coleg nu poate face față la 50 de prezentări în primele cinci ore. Există centre de permanență, există medici de familie. Am ajuns să ne întrebăm care este norma de consultații a unui medic pe oră, pentru că trebuie să asiguri calitatea actului medical, lucru imposibil în această situație. Iar acest lucru se vede deja în orele de așteptare ale pacienților care se prezintă la spital”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.

Potrivit acesteia, deși la CPU există anumite criterii stricte de consultații, de cele mai multe ori acestea nu sunt respectate. „Facem un apel către pacienții care nu sunt în stare gravă să se adreseze centrelor de permanență și medicilor de familie. Sunt situații în care o ambulanță aduce un pacient cu spasmofilie, în vreme ce un pacient cu infarct, care vine cu transport personal, trebuie să aștepte trei ore, apoi ne trezim că face tahicardie ventriculară și stop cardiac, ceea ce nu este nici uman, nici corect din punct de vedere medical. Le dau dreptate și colegilor mei de la CPU. După ce ai văzut, într-o singură noapte, 150 de pacienți, e greu să mai poți fi și amabil și capabil din punct de vedere intelectual să acorzi o consultație medicală. Parcă am fi pe frontul de luptă”, a mai precizat medicul Cătălina Pălăncianu.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • samffiocbshhugi 8 ani

  daca nu sunteti in stare sa fiti amabili si capabili intelectual, mergeti la prashit si lasati pe cine se pricepe sa salveze vieti, nu stati ca vitele la CPU si omorati oameni din incompetenta si necunoastere. Nomenclatorul de meserii e mare, mai este nevoie de zidari,frezari,dulgheri,santieristi,paznici etc!

  • Mama omida 8 ani

   Ce te.as salva eu pe tine!..in pozitie ginecologica!..

 • samuielelgiaxon 8 ani

  criteriile stricte de consultatie sunt urmatoarele: nu veniti la urgente cand ne bem cafeaua, nu veniti dupa ora 22.00 ca trebuie sa dormim, daca esti hipotensiv si aproape de lesin esti catalogat ca fiind beat si trebuie sa mai astepti minim 1 ora. mai adaugati voi ca mai sunt si altele.

 • Lidia 8 ani

  dl dr Coada nu se plangea toata ziua prin ziare ca sunt multi bolnavi sau ca sunt alte probleme la spital.
  dna dr Palanaceanu prefera sa acorde 2 interviuri pe zi, in loc sa isi dedice timpul pacientilor…..

 • mai aicinu este vorba de incompetenta,si de capacitati intelectuale,,,,romascanii ptr.orice se prezinta ,mai comod ptr.ei,la cpu si nu la medicul de familie,,este mai greu sa stai la rand si cu programare,cat despre prasit ca acum a venit vremea frumoasa mergi tu ,ca altceva oricum capul nu te ajuta si poti sa mergi sa te reprofilezi ca zidar,dulgher,santerist sau mai usor ptr. tine paznic mai primesti si tu ,,un ciubuc,,,cei de la c.p.u. au invatat destul nu mai au nevoie de scoala.

  • fdgagg 8 ani

   tu tre’ sa fii vreun doct dintr-ala cu scoala postliceala pe la parterul vreunui bloc, sau forum-istul spitalului de sari in apararea celor despre care managerul lor a spus ca sunt depasiti intelectual si incompetenti pentru a oferi un act medical de calitate.Nu e vorba de cata scoala am eu ci de cat bun simt ai tu sa tratezi pacientii cum se cuvine. Si medic la CPU de-ai fi(desi ma mir ca ar avea timp saracii sa comenteze online) tot mai multa „scoala” am decat tine- sa-ti satisfac curiozitatea, referire se facea la cei care ocupa posturile fara a fi compatibili cu nobila profesie, pe ei i-am reorientat spre alte meserii, care necesita recalificare dealtfel, dar care nu implica soarta altor semeni. Daca te-ai simtit ofensat inseamna ca ar trebui sa te gandesti la o astfel de oportunitate, la AJOFM cred ca se mai fac inscrieri pentru cursuri in meseriile sus mentionate. Succesuri…!