Corul Laudamus a obținut locul al doilea la concursul de la Grodno, din Belarus

Corul Laudamus a obținut locul al doilea la concursul de la Grodno, din Belarus

 

 

În perioada 20 – 25 februarie, corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman a participat la concursul de muzică pentru coruri Kolozhski Blagovest 2019, la Grodno, în Republica Belarus. Elevii romașcani, dirijați de profesorul Gheorghe Gozar, au fost implicați în competiția rezervată școlilor teologice, în urma căreia au obținut locul al II-lea, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

La eveniment s-au înscris 41 de coruri din Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Serbia, Belarus și România. Coriștii romașcani au performat în Catedrala „Sf. Vasile” din Grodno, atât în concurs, cât și în cadrul unui recital, au dat răspunsuri la Sf. Liturghie în catedrală, cât și la Parohia „Sf. Treime” din orașul de pe Neman, s-au întâlnit împreună cu laureații concursului în cadrul unei cine solemne, cu Arhiepiscopul Artemie de Grodno și Volkovisk, și au participat la o gală a laureaților în clădirea Teatrului Dramatic. Totodată, au vizitat obiective turistice de notorietate, precum parcul tematic Korobchitsy, apoi Palatul Nou din Grodno sau centrul vechi al orașului.

„Cel mai mare privilegiu pentru tinerii teologi pe care îi formăm a fost acela de a cunoaște o altă lume, cu specificități naționale, dar și cu nenumărate punți de factură religioasă și culturală ce ne leagă popoarele. Nivelul corurilor prezente a fost unul foarte ridicat, audiția atâtor valori concentrate fiind în sine o ocazie unică pentru elevi de a-și lărgi cu amploare cunoștințele muzicale, dar și viziunea asupra vieții. Consider acest proiect cultural o reușită ce și-a meritat eforturile, și de aceea îi mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea acordată și pentru faptul că ne-a încurajat să mergem până la capăt”, a menționat profesorul Gheorghe Gozar, dirijorul corului romașcan.

„Am avut ocazia să întâlnim o lume ecleziastică aplecată spre excelență. Am avut parte de un auditoriu format din oameni evlavioși și înzestrați cultural deopotrivă, de o empatie specială din partea celorlalți coriști participanți, cu care am relaționat depășind limitele impuse de diferențele lingvistice. Am întâlnit preoți deosebit de instruiți, și creștini ce participau cu toată ființa la Sfânta Liturghie, impresionant fiind numărul mare al celor ce se cuminecau. Mai mult, cultul martirilor ortodocși din perioada comunistă, specific bisericii din această țară, este impresionant, deopotrivă și ordinea și curățenia pe care acest popor o menține. Opinia generală a amfitrionilor a fost aceea că e o minune cum muzica religioasă poate aduna atâtea națiuni ortodoxe în duhul iubirii, astăzi, când Ortodoxia este încercată adesea de tot felul de situații tensionate inter-etnice. Marele Premiu a fost câștigat de corul Bisericii „Tuturor Sfinților” din Minsk, o ctitorie a președintelui acestei țări, cu o prestație apreciată unanim. Consider că prezența la această întâlnire a muzicii religioase ortodoxe polifonice a fost un moment propice educației elevilor noștri, precum și o ocazie ca ei să-și reprezinte țara în cadrul unei competiții. Mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântare, părintelui profesor Alexăndrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași pentru consultanța științifică oferită cu atâta generozitate, precum și mecenaților noștri, sponsorilor ce au făcut posibilă această deplasare, al cărei buget nu putea fi susținut doar prin mijloacele elevilor”, a afirmat părintele Ionuț Amărinii, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0