Prima paginăSocial

Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” îşi redeschide porţile

Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” îşi redeschide porţile

Dimensiune text

 

septembrie 2016După ani de zile de lucrări de reabilitare şi restaurare, corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” este, în sfârşit, pregătit să-i primească pe elevi. Conducerea liceului şi autorităţile locale au pregătit o ceremonie specială pentru inaugurarea obiectivului, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

„Stimaţi colegi, dragi elevi şi absolvenţi romaşcani, cu deosebită afecţiune vă rugăm să ne fiţi alături la deschiderea oficială a Corpului B al Colegiului Naţional «Roman-Vodă» Roman, sâmbătă, 10 septembrie 2016, ora 10.00. Convinşi că va fi o «întâmplare» a bucuriei sufletelor, ne exprimăm speranţa că veţi onora invitaţia, prezenţa dumneavoastră fiind o garanţie a afirmării spiritului roman-vodist!”, este invitaţia adresată de Consiliul de Administraţie al colegiului şi de directorul Mihaela Tanovici.

Acest corp de clădire a fost închis de mai bine de zece ani, fondurile pentru reabilitare fiind puţine şi venind destul de rar, însă anul trecut s-a reuşit accesarea de fonduri europene care, practic, au salvat clădirea de la prăbuşire. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis cu valabilitatea din 20.10.2014, dată la care s-a predat amplasamentul pentru preluarea execuţiei. Cele două firme care au realizat reabilitarea, consolidarea şi modernizarea Corpului B al Colegiului Naţional „Roman Vodă” sunt SC Conbas SRL Roman şi SC Construcţii Unu SA Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de 5.133.131, 08 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională – 3.870.813,78 lei; valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 592.006,80 lei şi contribuţia Municipiului Roman (cheltuieli eligibile, cheltuieli neeligibile şi TVA) – 670.310,50 lei.

Clădire cu 93 de ani de existenţă

După ce, în 1872, a fost construit liceul care avea să devină corpul A de la „Roman-Vodă”, o replică a „şcolii de băieţi” a fost dată în anul 1923, când a fost înfiinţat „Liceul de fete Sturdza-Cantacuzino”, cele două instituţii ducând ani buni o luptă pentru supremaţia intelectuală şi educaţională. Clădirea „corpului B” poartă amprenta nobiliară a celor două prinţese fondatoare, Maria Sturdza şi Ecaterina Cantacuzino.

Un milion de cărămizi

Liceul de fete „Sturdza-Cantacuzino” a apărut în peisajul romaşcan în perioada 1921-1923.

„În 1921, pe 28 aprilie, doamnele Maria Sturdza şi Ecaterina Cantacuzino, mamă şi fiică, încheie un acord cu primăria oraşului pentru construirea primului liceu de fete din Roman. Fondatoarele obţin un teren din apropierea râului Moldova, în partea vestică a oraşului, de pe care s-a excavat argila necesară pentru cele un milion de cărămizi din care s-au ridicat zidurile liceului. Clădirea este terminată în 1923, când sună pentru prima dată clopoţelul la liceul de fete. Tot în 1923, după terminarea lucrărilor, cele două fondatoare donează Ministerului Educaţiei Naţionale clădirea dotată cu mobilier, material didactic şi inventar pentru internatul de fete. După moartea mamei sale, Ecaterina Cantacuzino continuă să investească în această şcoală. În anii 1928 şi 1929 sunt terminate lucrările de construcţie la internatul şcolii, biblioteca este dotată cu volume şi se îmbunătăţeşte înzestrarea cu material didactic. Nu poţi să rămâi insensibil faţă de aceste personalităţi excepţionale care au fost Maria Sturdza şi Ecaterina Cantacuzino, pentru care altruismul, generozitatea, responsabilitatea faţă de generaţiile tinere şi faţă de ţară, în general, erau norme existenţiale. Toate aceste informaţii legate de istoria şcolii au fost publicate în numărul 7 al revistei «Ani de şcoală», a Liceului de fete numărul 2, apărut în 1971 şi reluate, apoi, în numărul 12 din 2002 al revistei «Școala Nouă» a Colegiului Naţional «Roman-Vodă», aflată în muzeul Colegiului”, afirma, acum câţiva ani, profesoara Magdalena Anechitei.

Gestul celor două fondatoare a fost onorat cum se cuvine de elevii şi profesorii şcolii. În 1927, Ion Petrovici, ministrul instrucţiunii publice, nota în condica de inspecţii a şcolii: „Am avut o excelentă impresiune din toate punctele de vedere în urma inspecţiei”.

Dispariţia Liceului „Sturdza Cantacuzino”

La 15 ianuarie 1945, liceele „Roman-Vodă” şi „Sturdza Cantacuzino” şi-au deschis cursurile ca liceu mixt, dar pentru puţin timp, căci în martie cele două licee se vor despărţi.

În anii ’70, prin construcţia Spitalului Municipal, din moştenirea familiei Sturdza-Cantacuzino se pierd 2.000 de metri pătrați de teren. În 1980, un corp de clădire, două săli de educaţie fizică sunt înstrăinate şi circa 1.000 de metri pătraţi de teren au fost preluaţi pentru construcţia de spaţii comerciale.

În anul 1977, prin decret guvernamental, a fost tranşată rivalitatea dintre cele două şcoli, acestea unindu-se într-o singură instituţie ce va purta denumirea de Liceul „Roman-Vodă”. De la 1 septembrie 2001, Liceul „Roman-Vodă” devine Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.

Un fost Notre-Dame al unor discipole ale culturii”

„Sturdza-Cantacuzino se impune, în mod deosebit cu structurile arhitectonice de la intrare, plasate pe axa centrală a clădirii. Se intră printr-un triplu portal, extrem de simplu şi proteguitor, prin acele uşi – firide adânci, care ascund, parcă, în alveolajul lor siluetele  de metal  ale unor armuri medievale. Deasupra, sub fronton, ca un cerdac de cetate, un balcon sănătos, cu intenţie de loggie şi cu aliniamentul robust al unor colonade constituie singura deschidere mai curajoasă spre tumultul necontenit al străzii. Și dacă, totuşi, se pătrunde în şcoală, un hol anticameră, sobru şi înalt, te conduce spre scara, puţin monumentală, din faţă, cu răspântia ei de altitudine, deschisă spre două corpuri ale edificiului, spre coridoarele înguste şi lungi pe întinderea cărora lumina, nu prea risipită aici, invită mai mult la studiu decât la zburdălniciune (…) O ctitorie spirituală a acestui oraş, un fost Notre-Dame al unor discipole ale culturii, îmbrăcate în sobrietatea pură a candorii”, sunt câteva cuvinte despre arhitectura clădirii, postate pe pagina de prezentare a Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

CNRV roman voda coprB liceul de fete sturza arhiva

1936

corpB CNRV RomanVoda 2000

1999

corpB CNRV RomanVoda 2006

2006

corpB CNRV RomanVoda 2013

2013

corpB CNRV RomanVoda 2015

2015

corp b cnrv lucrari martie 1

martie 2016

septembrie 2016

septembrie 2016

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Foarte bun acest material, cu o mică eroare, confuzie. Fondatoarele Liceului de fete Sturdza-Cantacuzino din Roman, inaugurat in 1923, au fost Maria George Sturdza, născuta Ghica si fiica ei Ecaterina Șerban Cantacuzino de la Miclăușeni. (Nu au fost soția, respectiv fiica lui Constantin Cantacuzino Pașcanu) As dori ca acest act de donație, de o mare noblețe sufleteasca, sa fie prezentat Consiliului Local al Municipiului Roman pentru a emite o hotarâre in semn de recunoaștere si apreciere cu ocazia redeschiderii porților Corpului B Roman Vodă.