Coroniţe de fiţe

Dimensiune text

Mândri de performanţele copiilor, părinţii nu se zgârcesc când aleg coroniţele premianţilor. Coroniţele „pe comandă” se apropie de 100 de lei.

După ani „de ofilire”, în care a căzut în dizgraţie, fiind considerată un simbol comunist, coroniţa premianţilor revine în forţă. Și nu oricum. Coroniţele sunt pe alese. Și, chiar, cu comandă specială. Banii nu mai contează atunci când este în joc mândria părinţilor şi răsplata eforturilor după un an de zile de învăţătură. „Cea mai scumpă coroniţă pe care am făcut-o a fost pe comandă. Mi-a cerut să aibă 11 trandafiri roşii. A costat 70 de lei, dar a meritat. A ieşit foarte bine”, a spus unul dintre vânzătorii de flori din piaţă.

Fără comandă specială, coroniţele costă între 20 şi 35 de lei, în funcţie de mărime şi de florile din care au fost împletite. Preţul este negociabil. „Am fost întotdeauna pentru coroniţe. Coroniţa reprezintă simbolul premiantului. Este o mândrie pentru cel care o primeşte şi răsplata muncii lui. Sunt frumoşi copiii cu coroniţe şi mă bucur că acest obicei a prins din nou în şcoli”, a spus profesoara Maria Campău, directorul Școlii „Vasile Alecsandri”.

Coroniţele se dau după regulament. De coroniţe nu au parte elevii din clasele mici, pentru că, până la clasa a IV-a, nu primesc note, ci calificative, care nu pot fi folosite pentru calcularea mediei generale şi, ca urmare, pentru stabilirea unei ierarhii. Toţi copiii din clasele primare primesc, la sfârşitul anului şcolar, diplome de merit. Pentru elevii de gimnaziu şi liceu, există un regulament de acordare a premilor. Conform acestui regulament, premiul I şi, implicit, coroniţă, pot primi elevii care încheie anul şcolar cu medii generale cuprinse între 9,50 şi 10. Premiul II poate fi acordat elevilor care încheie anul şcolar cu medii generale cuprinse între 9 şi 9,50, iar premiul III se poate acorda elevilor cu medii cuprinse între 8,50 şi 9. Elevii care termină şcoala cu medii cuprinse între 8 şi 8,50 pot primi menţiuni. „Pe baza acestui regulament general, fiecare şcoală îşi face propriul regulament, astfel încât să îl respecte pe al ministerului”, a spus profesoara Mihaela Rusu, directorul Școlii „Mihai Eminescu”. Cu alte cuvinte, în clasele bune, cu multe medii mari, coroniţa este rezervată doar celor care au 10 pe linie, sau medii foarte aproape de 10.


COMENTARII

WORDPRESS: 0