„Cornul şi laptele” concurează cu „O masă caldă”

O propunere legislativă prevede ca elevii să primească o masă caldă în valoare de zece lei.

Cornul şi laptele din şcoli ar putea fi înlocuite de o masă caldă. Este vorba despre o propunere legislativă care se află în discuţie în Senat şi care ar putea fi implementată în cel mult cinci ani. Masa ar putea conţine o supă, felul doi şi un desert. Propunerea prevede ca statul să asigure, în maximum cinci ani, o masă caldă gratuită elevilor din grădiniţe şi din şcoli, în limita unei valori zilnice de zece lei. Prin acest nou program intitulat „O masă caldă” se doreşte un mod de viaţă sănătos încă de la o vârstă fragedă.

Proiectul prevede ca valoarea de zece lei pe elev a mesei să includă preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea şi să fie ajustată în funcţie de evoluţia preţurilor. Semnatarii acestei propuneri legislative spun că sumele ar putea fi alocate şi din bugetele locale, precum şi din donaţii şi sponsorizări.

Conducerile unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ apreciază iniţiativa, dar sunt sceptice că acest program va putea fi implementat. „Ideea este foarte bună, dar costurile sunt foarte mari. În plus, acest program va fi greu de implementat în şcolile din mediul rural, care au probleme mari cu transportul, mai ales în perioada de iarnă. În şcolile de la sate nu există spaţii de depozitare şi dotare. Școlile nu au cantină şi nu văd cum, în aceste condiţii, acest proiect s-ar putea realiza”, a explicat profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din localitatea Valea Ursului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0