Cornel Vasile Panțîru, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști, s-a stins din viață

Cornel Vasile Panțîru, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști, s-a stins din viață

Muzicianul romaşcan Emil Klein a pus bazele unei orchestre la Hamburg
Romașcani în topul nominalizărilor la Gala Ambasadorilor Nemțeni
Expoziţie „de tot râsul” la BancPost

 

pantirvasileRomașcanul Cornel Vasile Panţîru, unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, s-a stins din viață, la vârsta de 63 de ani. Vasile Panțîru, cel mai celebru muzician plecat din cartierul romașcan al lăutarilor, a murit pe 8 noiembrie, fiind înmormântat sâmbătă, 12 noiembrie, la București.

Născut într-o familie cu tradiție în domeniul muzicii – tatăl absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți, mama dintr-o familie cu multe generații de lăutari și muzicieni -, Cornel Vasile Panțîru a început să studieze vioara la Roman, la șase ani, cu profesorul Alexandru Kirilă. Cea mai mare realizare profesională o reprezintă obținerea, în 1984, prin concurs, a postului de concertmaistru la Orchestra simfonică Joensen și profesor la Conservatorul din Joensen, în Finlanda, unde a rămas solist onorific și după ieșirea la pensie, participând la mare parte dintre concertele pe care le susține orchestra.
Vasile Panțîru a adunat în carieră sute de concerte, a cântat ca solist cu Orchestra Academiei de Muzică din Tokio, cu Gavle Simfony Orchestra în Suedia, în Rusia cu Orchestra Simfonică Petroskoi și a primit, în anul 2001, premiul special „Oleg Kagan” pentru activitatea profesională și cariera muzicală. În palmares are și apariții în producții teatrale și muzicale, „Contesa Maritza”, „Sylvia”, „My fair lady” sau „Sunetul muzicii”. A cântat, de asemenea, în numeroase concerte caritabile, pentru ajutorarea copiilor săraci din Estul Europei, pentru copiii ce suferă în urma războaielor civile din Africa, pentru veteranii de război sau pentru a strânge fonduri pentru UNICEF.

„În perioada studiilor la liceu și la facultate, am revenit mereu cu drag la Roman. Vacanțele însemnau prilej de întâlnire cu cei dragi, mama, unchii, prieteni mai în vîrstă, ca familia Vasile Bălău, Costică Paraschiv, Bebe Socher sau prieteni dragi din copilărie, Șurubel, Călin Constantin Merișor, care făceau ca aceste întâlniri să se transforme în mari sărbători. Din păcate, o parte dintre ei nu mai există astăzi fizic printre noi, dar spiritual nu mă vor părăsi niciodată”, povestea, în 2012, celebrul violonist, într-un articol al Ziarului de Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!