Coplata din spitale nu are justificare

Dimensiune text

Ministrul Sănătăţii vrea să elimine coplata, pe motiv că nu a adus mulţi bani pentru spitale. Unităţile medicale din Neamţ au strâns 30.000 de lei din coplată în 2013.

Coplata la externarea din spitale ar putea fi eliminată, potrivit noului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pe motiv că nu a adus venituri prea mari spitalelor. Coplata la externare, prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, a adunat, în judeţul Neamţ, aproximativ 30.000 lei la bugetele unităţilor spitaliceşti. Coplata se aplică în toate spitalele din România, începând cu 1 aprilie 2013, valoarea acesteia fiind stabilită de fiecare spital la nu mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10 lei. „Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a adunat 9.805 lei, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a strâns, din coplată, 2.910 lei, Spitalul Orăşenesc Tîrgu Neamţ a strâns 13.100 lei, Spitalul Bisericani – 4.330 lei, iar Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae din Roman a adunat 335 lei. Diferenţa de sume este dată de numărul pacienţilor internaţi în fiecare spital care sunt scutiţi de la această coplată, în principal cei cu venituri foarte mici”, a precizat medicul Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Directorii spitalelor au spus că banii care au fost strânşi din coplată s-au adăugat la fondurile proprii ale unităţilor şi vor fi folosiţi pentru investiţii. Începând cu 1 aprilie 2013, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, a decis să fie introdusă coplata. Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii FMI, cu scopul de a controla internările nejustificate sau fictive, dar şi raportările false, fiind aprobată prin Hotărâre de Guvern. Nu trebuie să plătească niciun leu persoanele care ajung la Urgenţe, în Ambulatoriul de specialitate, la medicul de familie sau cele care îşi fac analize medicale. Scutite sunt fi şi persoanele exceptate prin lege, respectiv copiii, gravidele, pensionarii cu venituri sub 740 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, şi veteranii de război.COMENTARII

WORDPRESS: 0