Coplata ar putea fi amînată

Ministerul Sănătății a stabilit un calendar de negocieri cu reprezentanții medicilor și spitalelor privind coplata, însă negocierile  ar putea fi amînate. Ministerul Sănătății era presat de FMI să introducă sistemul de coplată – pacienții fiind obligați să plătească între 4 și 250 de lei pentru servicii medicale. Acum, Guvernul a solicitat FMI amînarea introducerii coplății.

 

Discuțiile dintre reprezentanții Ministerului Sănătății și societatea civilă au cîntărit destul de greu, astfel încît oficialii Guvernului au solicitat FMI să mai păsuiască România în ceea ce privește introducerea coplății.

Coplata reprezintă contribuția personală la plata serviciilor medicale.
Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori. Totodată, coplata va fi și un instrument de stimulare a exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate.

Nici medicii de familie din județ nu sînt de acord cu introducerea coplății. Recent, medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț, declara că noțiunea de coplată este confuză și fără utilitate, în contextul introducerii asigurărilor obligatorii și facultative de sănătate, și că bolnavii nu ar fi făcut altceva decît să plătească în plus pentru un serviciu medical care ar fi fost cuprins în asigurarea obligatorie sau facultativă.


COMENTARII

WORDPRESS: 0