Prima paginăRoman

Copilării furate

Dimensiune text

Centrul „Te ascult” al fundației Iosefinii lui Murialdo se confruntă cu cazuri din ce în ce mai dificile. Un copil de zece ani a avut nevoie de terapie mai lungă după ce a fost violat de un adolescent. Un băiat de 14 ani se răzbună pe familie printr-un comportament agresiv, pentru că tatăl său este plecat la muncă în străinătate. La centrul „Te ascult” a oferit consultații și renumitul sexolog Bebe Mihăescu.

 

 

La trei ani de la înființare, centrul „Te ascult”, al fundației Iosefinii lui Murialdo, este din ce în ce mai solicitat. Din păcate, dacă, la începutul activității, cazurile cu care se confruntau angajații centrului erau mai puțin grave, în ultima perioadă, centrul este solicitat pentru cazuri mult mai complexe, în multe dintre acestea fiind implicați, tot mai des, copiii. Acest lucru a făcut ca centrul să-și diversifice serviciile, în funcție de nevoile celor ce solicită ajutor. Astfel, pe lângă consiliere juridică și psihologică gratuită, la centru au început să se ofere și servicii de logopedie sau, mai nou, terapie prin artă, pentru copiii cu probleme.

 

Copiii, victime în scandalurile dintre părinți

 

Coordonatorul centrului „Te ascult”, consilierul juridic Ana Maria Ciobanu, spune că, în perioada octombrie 2011 – iunie 2012, centrul a oferit consiliere psihologică pentru 102 persoane, șase dintre acestea provenind din județul Neamț. Dintre aceștia, 52 de beneficiari au fost copii cu vârste cuprinse între trei și 18 ani. În ceea ce privește consilierea juridică gratuită, la serviciile centrului au apelat 96 de persoane, peste 60% dintre probleme înregistrate fiind legate de drepturile succesorale.

„În ceea ce privește consilierea psihologică, s-au acordat servicii de consiliere a cuplului și individuală, psihoterapie, evaluare clinică și psihoterapie logopedică. În linii mari, cele mai multe persoane au venit pentru că simțeau nevoia să comunice, să-și identifice problemele emoționale. Un caz deosebit cu care ne-am confruntat a fost cel al unei mame care ne-a cerut sprijin pentru că băiatul ei, în vârstă de 10 ani, a fost violat de un alt băiat, minor pe atunci. Fapta s-a petrecut anul trecut, iar noi am ajutat-o, atât pe linie juridică, dar și psihologic. Am luat legătura cu un avocat din Iași, care a acceptat să o reprezinte în mod gratuit în instanță, pentru a obține daune morale. Noi am insistat mai mult pe terapia minorului. Anul trecut, în octombrie, copilul a început terapia, care continuă și astăzi. El a fost consiliat și de Bebe Mihăescu”, a povestit Ana Maria Ciobanu.

Un alt caz complex, aflat încă în lucru, este cel al unui adolescent cu un comportament deviant. „Copilul, de 14 ani, are tendințe de delicvență juvenilă. Mama ne-a cerut ajutorul anul trecut. Este un caz dificil, pentru că minorul adoptă acest comportament ca o pedeapsă pentru mama sa și pentru tatăl său, care este plecat la muncă în străinătate. El obișnuiește să fugă de acasă. L-am găsit, odată, chiar și la Constanța. Din păcate, violența sa este alimentată și de comportamentul agresiv al bunicului”, a mai spus cordonatorul centrului „Te ascult”.

Pe lângă aceste două cazuri, multe din probleme se referă la violența domestică și abuzuri emoționale din partea membrilor familiei. „Multe femei ne cer ajutorul pentru a divorța, pentru că soții au probleme legate de alcool și sunt violenți. În cele mai multe din cazuri sunt implicați și minori. Din octombrie 2012, am început să ne confruntăm cu tot mai multe cazuri dificile, mai ales copii cu diverse traume emoționale. Avem și un copil diagnosticat cu autism. Dorința părintelui Solideo Poletti, președintele fundației, a fost de a diversifica paleta de servicii oferite. De aceea, am apelat la specialiști din diferite segmente, cum a fost colaborarea cu psiho-sexologul Bebe Mihăescu sau cu alți psihologi clinicieni. Acum, încercăm să facem un miniclub de terapie prin artă pentru copii, iar obiectele pe care le vor confecționa vor fi vândute. Pe viitor, avem în plan o școală pentru părinți”, a mai spus Ana Maria Ciobanu.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Laura 7 ani

    In acest articol nu se respecta confidetialitatea cazurilor…dar cred ca cei care lucreaza acolo nu au auzit de principiul confidentialitatii, atat in terapia psihologica, cat si in cea juridica. Toata lumea stie – sau ar trebui sa stie – ca ceea ce spui intr-o sedinta de psihoterapie nu poate fi divulgat catre o a treia parte decat in conditii acceptate de la inceput de ambele parti.

    Codul etic al FRP, precum si cel al Colegiului Psihologilor, precizeaza ca sunt supuse confidentialitatii „toate informatiile care devin cunoscute psihoterapeutului ca urmare a relatiei psihoterapeutice”. Codul deontologic al Sindicatului National Francez al Practicienilor in Psihoterapie (SNFPP) este mai explicit: „psihoterapeutul se supune regulilor uzuale ale secretului profesional care se extinde asupra a tot ceea ce el a vazut, auzit sau înteles în cursul practicii sale.” Cu alte cuvinte, sunt supuse confidentialitatii nu numai acele informatii furnizate de client pe cale verbala, ci si cele obtinute de catre psihoterapeut prin observarea clientului (de exemplu, informatia privind haina murdara de ruj sau de sange a clientului).

    Nu stiu cand ofera angajatii centrului ajutor, pentru ca atunci cand ii soliciti nu au timp de tine…sau din contra te mai fac sa pierzi si procese.