Copil înecat în Siret

Dimensiune text

De la începutul lui 2015 şi până acum, zece persoane şi-au pierdut viaţa în apele râurilor sau lacurilor din judeţul Neamţ.

Duminică după-amiază, pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman au fost alertaţi că un copil a dispărut în apele Siretului, în zona comunei Ion Creangă. Salvatorii au fost solicitaţi în jurul orei 15.40, de un bărbat care trecea prin zonă. Conform celor spuse de martor, copilul, în vârstă de 14-15 ani, se zbătea la suprafaţa apei şi, la un moment dat, ar fi dispărut în râu. Pompierii s-au deplasat la faţa locului, cu autospecială şi barcă, dar şi cu o ambulanţă SMURD. În jurul orei 17.00, pompierii au reuşit să scoată la mal trupul neînsufleţit al copilului.

De la începutul lui 2015 şi până acum, zece persoane şi-au pierdut viaţa în apele râurilor sau lacurilor din judeţul Neamţ.

„Este un număr mare de cazuri şi vremea îi îndeamnă pe mulţi să facă o baie, dar îi rugăm să ţină cont de câteva recomandări, pentru ca cifra aceasta să nu crească: scăldatul se face doar în locurile special amenajate în acest scop; este interzis scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor. Malurile abrupte şi alunecoase, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci îi pot pune în pericol chiar şi pe înotătorii foarte buni; se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi echipamentul de protecţie furnizat de acesta; le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze atent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă”, a afirmat sublocotenent Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

De asemenea, este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare. Este indicat ca, pe timpul sezonului estival, autorităţile publice locale să desfăşoare campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri periculoase, prin afişarea unor materiale preventive şi nominalizarea acestor locuri, în zone frecventate de populaţie (la sediile primăriilor, şcolilor, bisericilor, pieţelor, dispensarelor, magazinelor, staţiilor de autobuz). Autorităţile publice locale sau operatorii economici care au în administrare ştranduri, parcuri acvatice, porturi de agrement nautic sau alte locuri organizate pentru îmbăiere trebuie să încadreze personal specializat pentru activităţi de salvare acvatică (salvamar) şi posturi de prim-ajutor.


Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • dumnezeu sal erte. a fost un coleg buna.

    • ionut 5 ani

      nu cred ca l-ai cunoscut prea bine…esti cam certata cu scoala…