Prima paginăSanatate

Copil din Roman decedat din cauza gripei. La nivel național a fost declarată epidemie de gripă

Copil din Roman decedat din cauza gripei. La nivel național a fost declarată epidemie de gripă

Dimensiune text

 

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat joi, 6 februarie, că, din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri de gripă la nivel național, a fost declarată epidemie de gripă.

„Având în vedere faptul că în săptămâna 27 ianuarie ­– 2 februarie s-a înregistrat o creștere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat, că activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă și că rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%, se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, arată comunicatul Institutului Național de Sănătate Publică.

În săptămâna anterioară, au fost raportate la nivel național 7.022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedenta (3.645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3.455 cazuri).

INSP precizează că, la nivel național, numărul persoanelor care au murit în această iarnă din cauza gripei a ajuns la 18, ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei fiind un copil de un an şi cinci luni din municipiul Roman şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal.

Conform medicului Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, copilul din Roman avea multiple comorbidități – între care sindrom Down și distrofie gradul III – și a decedat din cauza gripei în data de 4 februarie. Copilul fusese internat la spitalul din Roman la începutul lunii decembrie și, din cauza degradării stării de sănătate, fusese transferat la un spital din Iași.

30 de cazuri noi de gripă în județ, săptămâna precedentă

În județul Neamț, în săptămâna de supraveghere epidemiologică 27 ianuarie ­– 2 februarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate a fost de 3.415, cu 69 de internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1.925 de cazuri, cu 38 de bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în creștere, a fost de 630, cu un număr de 124 de internări (faţă de 435, cu 125 internări, săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă de până la un an, 2 – 4 ani şi peste 65 ani.

În săptămâna anterioară, activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, raportându-se 30 de noi cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, patru cazuri la grupa de vârstă 5 – 14 ani, 14 cazuri la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, șapte cazuri la grupa de vârstă 50 – 64 de ani și cinci cazuri la grupa de vârstă peste 65 ani. 19 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, șase cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, iar cinci de către medicii de familie. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 65 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț.

În actualul sezon epidemic, până la data de 2 februarie au fost vaccinate antigripal în județ 42.053 de persoane (199 de persoane vaccinate în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această data în DSP Neamț este de 154 de doze, iar la medicii de familie din județ este de 703 doze. DSP Neamț a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 1.800 de doze de vaccin gripal pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. S-a recoltat o probă pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

DSP Neamț precizează că, din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat că în săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat în aceeași săptămână a anului anterior – 31 cazuri .

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute și gripă în unitățile şcolare și preşcolare (grădiniţe, creşe) s-au impus următoarele măsuri:
– realizarea triajului zilnic in colectivitățile şcolare;
– în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute sau gripa cu minimum trei cazuri pe clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învățământ de această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv şcoală), pentru o perioadă stabilită de DSP Neamț, dar nu mai mare de cinci zile lucrătoare;
– suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară.

Specialiștii în sănătate publică fac un nou apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– evitarea aglomeraţiilor;
– evitarea contactului cu persoanele bolnave;
– păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
– respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
– spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
– aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
– îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
– evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
– purtarea echipamentului de protecție adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
– triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
– continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect”, mai transmit reprezentanții DSP Neamț.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0