Copil de un an și două luni cere ajutor!

Dimensiune text

Un băiețel de an și două luni, născut în Spania, nu are certificat de naștere. Tatăl copilului se află în închisoare, mama este de negăsit, iar bunicul cere ajutorul statului. Autoritățile locale de la Pâncești fac demersuri pentru ca micuțul să beneficieze de toate drepturile.

Un suflet nevinovat are nevoie de sprijin. Copilul are un an și două luni și s-a născut în Spania, unde părinții acestuia erau de puțină vreme la muncă. Nu știe nimeni ce lucra tatăl copilului, Costel Nica – Buză, în vârstă de 26 de ani, cu domiciliul în comuna Pâncești. Cert este că acesta a primit o condamnare în Spania, de un an și patru luni, pentru violare de domiciliu, pedeapsă pe care o ispășește în România. După pronunțarea sentinței, mama copilului, Maria Mirabela Boboc, s-a întors în țară cu băiețelul ei care, la acea dată, avea două luni. L-a lăsat la Pâncești, în grija bunicului patern, Costică Nica – Buză, în vârstă de 61 de ani, iar ea  s-a întors în Spania și nu a mai dat niciun semn de viață. Copilul nu are certificat de naștere, ci doar certificatul medical constatator al nașterii, eliberat de un spital din Spania. Această situație nu a permis ca micuțul să beneficieze de asistență medicală și de alocația de stat. ”Ne este foarte greu să creștem acest copil. Soția mea este cardiacă, iar eu nu am pensie”, spune bunicul. Depășit de situație, Costică Nica – Buză a apelat la autoritățile locale. ”Bunicul nu are o situație atât de grea. În comună sunt familii mult mai nevoiașe decât familia Nica – Buză. Noi am început demersuri pentru instituirea unei măsuri de protecție a copilului, dar acestea necesită timp. Mama copilului este de negăsit, motiv pentru care am cerut sprijin Poliției. Totodată, întreprindem acțiuni la Penitenciarul din Tulcea pentru ca tatăl copilului să-l împuternicească pe bunic în vederea obținerii tuturor documentelor necesare înregistrării copilului. Până atunci, copilul beneficiază de sprijin din partea medicului de familie din comună, ori de câte ori este nevoie”, a precizat Vasile Vartolomei, asistent social în cadrul Primăriei Pâncești.

Pentru obținerea certificatului de naștere românesc, dosarul copilului trebuie să cuprindă, conform precizărilor emise de oficiile consulare din Spania, mai multe documente: certificatul de naștere spaniol de tip internațional, multilingv, eliberat de Registrul Civil, care nu trebuie să poarte Apostila de la Haga și nici nu trebuie tradus în limba română, certificatele de naștere ale părinților, certificatul de căsătorie românesc, cărțile de identitate valabile ale părinților. În cazul în care dosarul conține un certificat de naștere spaniol de tip literal, atunci acesta va trebui apostilat la Tribunalul Superior de Justiție și tradus în limba română, la Consulat. Documentele menționate mai sus vor fi prezentate atât în original, cât și în fotocopie.COMENTARII

WORDPRESS: 0