Copil de patru ani torturat de mamă

Dimensiune text

Un copil în vîrstă de patru ani, din Horia, a avut o familie doar pentru cîteva luni. Mama l-a abandonat după ce tatăl lui s-a sinucis. După patru ani, femeia și-a vrut copilul înapoi, oferindu-i bătăi în loc de dragoste maternă.

 

 

În timp ce unii dintre nemțeni recurg la proceduri de adopție pentru a avea în familie un copil care să le aducă bucurie, alții îi bat și îi chinuie pe micuții cărora ar trebui să le ofere dragostea părintească. Un astfel de caz cutremurător a fost instrumentat pentru a doua oară de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, în colaborare cu Primăria Horia și polițiștii din comună.

În anul 2008, o femeie din comuna Horia a adus pe lume un copil și a decis să îl abandoneze, după ce concubinul acesteia, tatăl copilului, s-a sinucis. Respins de propria mamă, copilul a fost îngrijit de un asistent maternal pînă în luna martie a acestui an, cînd mama naturală le-a spus reprezentanților DGASPC Neamț că vrea să își recupereze copilul. Micuțul a avut o familie adevărată doar pentru cîteva luni, după care a fost bătut, în repetate rînduri, de propria mamă.

„În urma sinuciderii tatălui, femeia a respins copilul, timp de cîțiva ani. În luna martie a acestui an, copilul a fost reintregrat în familia mamei, ca urmare a unei solicitări transmise de aceasta. Femeia declarase că a depășit situația de criză generată de sinuciderea concubinului și că se poate îngriji, alături de mama ei, atît de acest copil, cît și de celălalt minor din familie, în vîrstă de cinci ani. Copilul a fost reintegrat în familie începînd din luna martie, cazul fiind monitorizat de Primăria Horia și de polițiștii din comună. Autoritățile au avut suspiciuni că minorul este respins în continuare de mama sa și că aceasta îl abuzează fizic, însă dovezile abuzului fizic au apărut abia în luna iunie. Urmele de pe corpul copilului au arătat că acesta fusese bătut, în repetate rînduri, cu diverse obiecte contondente. S-a decis că rămînerea copilului alături de mamă reprezintă un pericol pentru sănătatea și dezvoltarea lui, iar minorul a fost din nou dat în îngrijirea unui asistent maternal. Celălalt mezin din familia respectivă nu a fost niciodată abuzat, este bine crescut și este îngrijit de mama sa”, a precizat directorul DGASPC Neamț, Cristina Păvăluță.

În luna iunie, 31 de cazuri de maltratare a minorilor au fost instrumentate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Din cele 31 de cazuri, 12 au fost de abuz fizic, trei – de abuz emoțional, trei – de neglijare, trei – de dispariție a unor copii, un caz de repatriere, șase cazuri de devianță și patru cazuri de abuz sexual. „În primul rînd, am încercat să integrăm copiii în familie, după ce am adus la cunoștință membrilor familiilor respective prevederile legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, au explicat reprezentanții DGASPC Neamț. Copiii au beneficiat de consiliere, iar cazurile acestora sînt în curs de monitorizare, urmînd să fie închise doar atunci cînd reprezentanții DGASPC stabilesc că nu mai există nici un pericol asupra sănătății și integrității copilului sau dacă abuzul fizic sau emoțional nu mai poate fi soluționat.COMENTARII

WORDPRESS: 0