Copiii „stranierilor”, loviți de depresie

Dimensiune text

Tot mai mulții copii care au părinți plecați la muncă în străinătate suferă de depresie. Unii dintre ei primesc și consiliere psihologică.

 

 

În ultima perioadă, tot mai multe organizații din Italia și România s-au arătat îngrijorate de soarta copiilor români care au părinții plecați la muncă în străinătate. Denumiți „orfani albi”, acești copii sînt lăsați în grija fraților mai mari, a bunicilor sau altor rude, care, de cele mai multe ori, nu reușesc să suplinească lipsa părinților.
La începutul lunii octombrie, mai multe organizații românești și italiene au încheiat un proiect dedicat părinților români din Peninsulă, care și-au lăsat copiii în țară. Intitulat „Nimeni nu poate crește singur”, proiectul a constat în întîlnirile unor mediatori culturali cu 2.700 de familii românești din Italia, pe tema drepturilor copiilor care provin din familii destrămate.

Și în țară, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările comportamentale sau la problemele psihice care apar din ce în ce mai des în rîndul copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Deși nu există, încă, o evidență clară, se estimează că, numai în parohiile romano-catolice din zona Romanului, sute de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Într-adevăr, confortul material nu poate suplini lipsa părinților. Așa se face că în comunitățile noastre am întîlnit copii cu deviații comportamentale, depresivi. Pînă acum nu au fost cazuri de sincideri sau tentative de sinucideri. Biserica Romano-Catolică acordă o atenție deosebită acestor copii. În fiecare comunitate, încercăm să-i integrăm în rîndul celorlalți, îi implicăm în acțiunile noastre, mergem în excursii, pentru a nu se simți singuri. Pe deoparte, ei se bucură că au un calculator sau condiții materiale mai bune, dar, pe de altă parte, lipsa părinților își pune amprenta asupra psihicului. Ținem legătura cu ei tot timpul, vorbim cu ei, ba, chiar, există și psihologi care îi consiliează pe durata absenței părinților„, a spus părintele Alois Moraru, parohul bisericii „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0