Copiii săraci încep şcoala fără rechizite

Dimensiune text

23.000 de copii din Neamţ aşteaptă să primească rechizite gratuite. Acestea vor ajunge abia în luna octombrie. Înalţii funcţionari publici vinovaţi de nerespectarea obligaţiilor de serviciu vor fi sancţionaţi.

 

Copiii din familii cu venituri modeste mai au de aşteptat pînă să primească rechizitele gratuite. Începutul anului şcolar 2012 nu va face excepţie de la obiceiul  nefericit  din anii trecuţi, conform căruia rechizitele ajung cu mari întîrzieri, sau, aşa cum s-a întîmplat într-un an, nu au mai ajuns deloc. Cei peste 23.000 de copii care au dreptul şi aşteptau  rechizite gratuite nu vor avea în prima zi de şcoală în ghiozdan nici măcar un creion, licitaţia publică pentru atribuirea contractului făcîndu-se abia în luna august. „Rechizite gratuite vor fi, cu siguranţă, dar vor ajunge cel mai tîrziu după o lună de şcoală„, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Dat fiind faptul că procedurile de licitaţie au demarat pe 8 august, data publicării anunţului pe SEAP, semnarea contractului de atribuire a contractului s-a făcut pe 31 august. Din acest moment, firma cîştigătoare are la dispoziţie 45 de zile pentru onorarea contractului. Este de aşteptat ca această disfuncţionalitate instituţională să fie sancţionată, astfel ca încălcarea unor obligaţii de serviciu din partea unor înalţi funcţionari publici, plătiţi de contribuabili, să nu se mai repete.
Pachetele cu rechizite gratuite sînt destinate elevilor proveniţi din familii ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 350 de lei (luna de referinţă fiind iulie 2012), adică 50% din salariul de bază minim brut pe economie.
Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ a primit, printr-un ordin semnat de fostul ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop, 636.250 de lei pentru a achiziţiona, printr-o licitaţie publică, rechizite pentru 23.330 de elevi (2.330 de pachete pentru clasa pregătitoare, 10.400 de pachete pentru clasele II – V şi 10.600 de pachete pentru clasele V- VIII).
Fiecare pachet pentru clasa pregătitoare va conţine, obligatoriu, următoarele: ghiozdan, două caiete de desen A4, un caiet dictando cu 48 de file, două caiete tip geometrie, un caiet matematică cu 48 de file, un caiet tip I, trei creioane, un set de creioane colorate, gumă, penar, acuarele, două pensoane, planşetă, plastilină, lipici şi hîrtie glasată.
Pachetele pentru clasa I conţin caiete tip I şi II, caiete speciale pentru abecedar, caiete de desen, creioane, stilouri, creioane colorate, gume de şters, acuarele, ascuţitori, beţişoare din plastic, penare, coperţi, rigle şi ghiozdane.
Invariabil, pachetele pentru elevii din clasele II – VIII vor conţine caiete de dictando şi de matematică, caiete de desen, vocabulare, creioane, ghiozdane, pixuri, coperţi, creioane colorate, gume de şters, acuarele, ascuţitori, penare şi şabloane cu harta României.COMENTARII

WORDPRESS: 0