Copiii nimănui

Dimensiune text

Aproape 6.000 de copii din judeţ suferă de boli grave, au abandonat şcoala sau au probleme de integrare. Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa serviciilor sociale pentru a veni în sprijinul acestor copii.

Mii de copii din judeţul Neamţ sunt daţi un plasament, suferă de boli grave sau au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pentru ei, serviciile sociale din cadrul primăriilor au devenit vitale în încercarea de a-i proteja. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat anul acesta de către Avocatul Poporului – Serviciul Teritorial Bacău, de care este arondat şi judeţul Neamţ. Potrivit acestui studiu, în momentul de faţă în judeţ există 1.502 copii care se află în dificultate (sunt daţi în plasament ori sub supraveghere specializată), 1.313 copii sunt încadraţi într-un grad de handicap, iar 3.000 de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Potrivit aceluiaşi studiu, doar 33 de comune din judeţul Neamţ au serviciu de asistenţă socială acreditat, iar dintre acestea 18 au angajaţi asistenţi cu studii de specialitate. Avocatul Poporului mai arată că aproximativ 50% din comunele din judeţ au o strategie în domeniul asistenţei sociale.

În răspunsurile comunicate către Avocatul Poporului, autorităţile locale au precizat ca principale modalităţi de identificare a persoanelor aflate în situaţii de risc următoarele: colaborarea cu celelalte instituţii din comunitate, respectiv şcoală, poliţie, cabinet medic familie, biserică, precum şi cu organizaţiile neguvernamentale, acolo unde acestea există, anchetele sociale efectuate în teritoriu pentru acordarea prestaţiilor sociale, verificarea sesizărilor primite din partea cetăţenilor sau de la insituţii sau autorităţi.

Doina Sârghie

Doina Sârghie

„Printre vulnerabilităţile sistemului de asistenţă socială se numără lipsa personalului cu studii superioare de specialitate, generată, în special, de reducerile de personal, salariile foarte mici în raport cu complexitatea muncii, distanţe foarte mari faţă de mediul urban şi finanţarea insuficientă. Legislaţia este săracă în reglementarea mecanismelor de finanţare a asistenţei sociale, rezumându-se, în general, la principii şi făcând trimitere la Legea finanţelor publice locale şi la legile bugetare anuale. La rândul său, Legea finanţelor publice locale este cea care face referiri la mecanismele de finanţare, care păstrează, totuşi, un caracter foarte general. Nebeneficiind, ca în cazul beneficiilor de asistenţă socială, de alocări bugetare clare de la bugetul de stat, serviciile sociale pot fi dezvoltate, dar nu pot fi susţinute ulterior. La nivel local, sursa şi dimensiunea finanţării depind de caracterul nesigur al bugetelor locale. Această situaţie ar putea fi soluţionată dacă prin bugetul de stat s-ar asigura şi garanta  finanţarea unui cost minim pe serviciu”, explică expert Doina Sârghie, din cadrul Serviciului Teritorial Bacău al Avocatului Poporului.

Studiul va fi prezentat în cadrul unei şedinţe a Colegiului Prefectural Neamţ şi face parte dintr-o iniţiativă la nivel naţional a instituţiei Avocatului Poporului, care urmăreşte susţinerea şi dezvoltarea serviciilor sociale pentru copiii aflaţi în dificultate.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • grig 7 ani

    de ce nu se investesc bani in copii abandonati, pentru creearea unor cantini sociale, sau adaposturi pentru oamenii strazii, vad ca pentru biserica se gasesc bani , se aduna fonduri cit ai clipi , iar pentru amariti nu, biserica are averi colosale , sa mai vinda din terenuri , padurii etc, sau mai nou de ce nu se implica si biserica pentru a ajuta oamenii necajiti? ma intreb de ce?