Prima paginăSocial

Copiii instituționalizați așteaptă să fie luați acasă de o familie

Copiii instituționalizați așteaptă să fie luați acasă de o familie

Dimensiune text

 

parinti copiiCopiii din sistemul de protecție instituționalizați în centrele rezidențiale din județul Neamț pot fi luați în familii de Sărbători dacă familiile care solicită acest lucru îndeplinesc o serie de condiții. Toate sunt impuse în interesul și pentru siguranța copiilor. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că un astfel de gest, oricât de bine intenționat este, trebuie făcut cu maximă responsabilitate, pentru că acești copii au nevoie de atenție și în restul anului, nu doar de Crăciun.

Astfel, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț încurajează astfel de inițiative pe termen lung, fiind de preferat ca aceste familii să aibă o relație de durată cu copilul, să păstreze legătura cu acesta și în timpul anului, să-l viziteze la centru, să-l ia acasă în timpul vacanțelor școlare sau în weekenduri, astfel creându-se o relație de atașament între ambele părți.

„Copii din sistemul social au nevoie de familie, acţiunile făcute strict de Sărbători, doar pentru ca anumite familii să considere că fac o «pomană», nu-i ajută cu nimic. Aceşti copii au trecut deja printr-un abandon, iar faptul că pentru câteva zile vor simţi că fac parte dintr-o familie, iar apoi vor ajunge înapoi în centrul de plasament nu-i ajută întotdeauna, ba din contră. Poate fi afectată negativ starea copilului, el considerându-se abandonat pentru a doua oară. Copiii din centrele de plasament nu pot fi «împrumutați» câteva zile pentru a fi aduși înapoi după câteva zile și apoi uitați definitiv. În ultimii ani au fost luați în familie aproximativ cinci copii anual, doritorii fiind descurajați de multitudinea documentelor. Cei care, însă, au relație de durată cu acești copii și chiar doresc să le fie alături parcurg toate etapele”, precizează un comunicat de presă al DGASPC Neamț.

Sunt mai mulți pași de urmat pentru familiile care doresc să ia un copil în familie de Crăciun: depunerea actelor la sediul DGASPC Neamț (cerere, documente de stare civilă – cărţi de identitate, certificate de naştere, certificate de căsătorie -, certificate de cazier judiciar, adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie, adeverinţe de venit, declaraţie de confidenţialitate), realizarea unei anchete sociale, evaluare psihologică efectuată de specialiștii DGASPC, precum și obținerea acordului tuturor membrilor familiei.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0