Copiii din Vlădnicele n-au început școala pentru că nu au microbuz

* singurul microbuz școlar parcurge zilnic peste 100 de kilometri pentru a aduce copiii la școala de centru *
Au trecut două săptămîni de cînd a început anul școlar. În timp ce în școli s-au parcurs deja primele lecții ale semestrului I, cei 17 elevi din învățămîntul primar din satul Vlădnicele, comuna Stănița, stau acasă.

 

 

Motivul absenței lor la cursuri ține de lipsa unui microbuz școlar care să-i ducă la școala din satul Veja, acolo unde învață. Deși școala coordonatoare din satul Stănița are în dotare un microbuz, acesta nu face față curselor zilnice pe care le efectuează în satele Chicerea, Ghidion, Poienile Oancei, Todireni, Stănița, Veja și Vlădnicele pentru a aduce copiii din ciclul gimnazial la școală și înapoi la domiciliu. Părinții copiilor din satul Vlădnicele vin zilnic la primărie pentru a găsi o rezolvare. Efectul intervențiilor primarului comunei Stănița, Laurențiu Bebi Todireanu, la autoritățile județene și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, nu a trecut dincolo de stadiul de promisiune.

 

ISJ Neamț face traseul microbuzului

Ani de-a rîndul, copiii din satul Vlădnicele au fost nevoiți să parcurgă distanța pînă la școala din satul Veja pe jos. Microbuzul școlar, singurul din comună, nu a mai putut introduce în traseu și satul Vlădnicele, din cauza distanțelor foarte mari dintre sate și a drumurilor care, în perioadele ploioase, creează adevărate cratere. În anotimpul friguros, părinții și-au urcat copiii în căruță ca să-i aducă la școală. Cînd nu au putut părinții, primarul Todireanu a fost cel care a dus copiii la școală. Părinții s-au mobilizat de multe ori pentru a transporta copiii la școală, dar unii sînt plecați în străinătate, alții lucrează cu ziua și, ca urmare, nu are cine să-i aducă la școală. Lipsa unui post de șofer în organigrama administrației publice locale face și mai dificilă situația. „Dacă s-ar fi deblocat un post de șofer, am fi reușit, poate, să găsim o soluție de compromis, numai să aducem copiii la școală„, a spus primarul comunei Stănița.

ISJ Neamț cunoaște încă de anul trecut situația din satul Vlădnicele. Iarna grea din acest an și lipsa a încă un microbuz au făcut ca preșcolarii și elevii din satul Vlădnicele să nu mai poată ajunge la școală.

Noua conducere a ISJ Neamț a fost în zonă cu cîteva zile înainte de începerea acestui an școlar. La această întîlnire, conducerea Școlii Stănița a ridicat problema necesității unui microbuz școlar, plecînd de la experiența din acest an. „La Consiliul Județean ne-au spus să avem speranță. Cei de Inspectoratul Școlar au spus să așteptăm. La rîndul lor, părinții îl întreabă pe primar pînă cînd să mai spere„, a spus primarul Todireanu.

Reprezentanții ISJ Neamț văd deblocarea situației din satul Vlădnicele printr-o schimbare de grafic în traseul microbuzului. „Cursurile la Școala Veja vor trebui să înceapă la ora 9.00, pentru ca microbuzul să aducă elevii la școală„, a spus Maria Ghiniță, inspector teritorial. Soluția dată de reprezentantul ISJ Neamț nu poate fi aplicată în teren, deoarece primul traseu al zilei pentru microbuzul școlar începe la orele dimineața. La ora 6.00, cînd elevii din cursurile gimnaziale sînt aduși la Școala Stănița pe un traseu lung de 15 kilometri. Din Stănița, microbuzul școlar mai parcurge 10 kilometri pentru a aduce la școala coordonatoare elevii, tot din ciclul gimnazial, din satul Veja. Acest du-te-vino prin toate cele șapte sate ale comunei Stănița face ca microbuzul școlar să parcurgă zilnic peste 100 de kilometri, iar aducerea copiilor la școală să dureze mai bine de două ore, timp în care cursurile sînt începute.

 

ISJ Neamț rămîne indiferent la problema de la Stănița

Vizita anunțată pentru luni, 1 octombrie, la Stănița, de către reprezentanții ISJ Neamț, nu a fost onorată. Neînceperea cursurilor pentru copiii din satul Vlădnicele nu este o problemă gravă pentru instituția județeană de învățămînt. În lipsa unor soluții găsite la masa rotundă, la care să stea inspectori școlari, director de școală, reprezentanți ai autorităților locale și părinți, conducerea Școlii Stănița este nevoite să caute în continuare soluții pe plan local. „Mi s-a spus de multe ori: «Ești director, iei indemnizație de director, caută soluții!». Soluții nu prea există pe plan local. Vom încerca, totuși, să reparăm un microbuz școlar vechi, primit de școală la prima repartiție făcută de Ministerul Educației, care nu mai era de multă vreme în stare de funcționare. Avem promisiuni ca într-o săptămînă să fie gata, dar nu ne garantează nimeni că această mașină va putea face față drumurilor din comună. Banii pe care trebuia să-i folosim pentru schimbatul cauciucurilor la microbuzul școlar în funcțiune îi vom folosi pentru punerea în funcțiune a vechiului microbuz„, a declarat Angela Cîrlescu, directorul Școlii Stănița.

În privința schimbării traseului microbuzului școlar, conducerea Școlii Stănița spune că modificările se răsfrîng în orarul cadrelor didactice. „Schimbarea traseului microbuzului produce modificări în orarul elevilor de gimnaziu. Ori, avem profesori care își desfășoară activitatea în patru școli din alte comune din zona Roman. În aceste condiții, orarul trebuie făcut în așa fel încît aceste persoane să ajungă să-și facă orele la timp și la celelalte școli„, explică directorul Angela Cîrlescu.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, inexistența celui de-al doilea microbuz școlar nu este singura problemă a Școlii coordonatoare Stănița. Cele trei hidrofoare ale unității școlare sînt stricate. Necazul cade din nou în curtea primăriei, care, din lipsă de fonduri, întîrzie rezolvarea acestei probleme.

 

 

La începutul anului școlar 2012 – 2013, pe lista de așteptare a Inspectoratului Școlar Județean Neamț se aflau 12 cereri pentru microbuze școlare, atît din comune, cît și de la oraș: Gherăești, Bălușești, Stănița, Vaduri, Crăcăoani, Grumăzești, Timișești, Valea Ursului, Dobreni, Tîrgu Neamț și Bicaz.
În luna august, Ministerul Educației a solicitat din teritoriu o situație legată de numărul de microbuze școlare existente în județ și de cererile pe care le avem de soluționat. Pe măsură ce ne vor mai fi repartizate mașini, acestea vor fi direcționate către situațiile mai deosebite. Prioritate vor avea unitățile școlare ce cuprind mai multe structuri și cu distanțe mari de parcurs pînă la școala de centru„, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

Din 2011 pînă în 2012, județului Neamț i-au fost repartizate 105 microbuze funcționale, dintre care, în acest moment, 80 se află în stare de funcționare. În 2012 au intrat în județ opt microbuze, cele mai noi în luna iunie, cu puțin timp înainte de încheierea anului școlar.


COMENTARII

WORDPRESS: 0