Prima paginăActualitateSocial

Copiii cu dizabilități sunt bine îngrijiți

Dimensiune text

Aceasta a fost concluzia echipei de control trimise de Instituţia Avocatul Poporului în Neamţ, cu scopul de a verifica modul în care sunt îngrijiţi copiii cu handicap.

O echipă de control trimisă de Instituţia Avocatului Poporului a efectuat o verificare inopinată la Complexul de Servicii Romaniţa din Roman (foto), la mijlocul lunii septembrie. Din echipa de control au făcut parte un reprezentant al Domeniului privind Prevenirea Torturii în locurile de detenţie, un medic, un psiholog şi un reprezentant al Asociaţiei Pro-Democraţia. Aceştia au vizitat Complexul Romaniţa din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, iar pe data de 20 octombrie au trimis raportul conţinând constatările făcute.

Potrivit acestui raport, „fiecare beneficiar avea pat propriu şi un spaţiu necesar asigurării unui trai în condiţii bune şi conform normelor legale (şase metri pătraţi/copil). Cele două bucătării erau curate, bine dotate şi, potrivit medicului echipei, se încadrau în standardele privind procurarea, depozitarea şi prepararea hranei”.

Echipa de control a pus mare accent şi pe interacţiunea copiilor cu personalul, iar concluziile au fost îmbucurătoare. „Conform părerii medicului echipei, interacţiunea copiilor cu personalul de îngrijire era cordială. Potrivit opiniei psihologului, în relaţia dintre asistente/infirmiere şi copii se observă un stil de ataşament sănătos, securizant, iar personalul dădea dovadă de multă răbdare. Copiii manifestau emoţii pozitive la interacţiunea cu personalul, neprezentând semne de tristeţe, deprimare sau anxietate”, se mai arată în raportul de control.

Reprezentanţii Avocatului Poporului au recomandat DGASPC Neamţ să efectueze demersuri la autorităţile ierarhic superioare pentru instalarea unui lift şi pentru achiziţionarea unei ambulanţe proprii.

În Complexul de Servicii Romaniţa Roman sunt îngrijiţi 40 de copii din judeţ, cu vârste cuprinse între cinci luni şi zece ani, care suferă de dizabilităţi neuro-psiho-motorii, cinci fiind cu handicap accentuat, iar ceilalţi cu handicap grav. De asemenea, există şi un centru maternal, iar la momentul controlului erau cazate acolo două mame minore, cu bebeluşii lor.

„În ultimii ani s-au făcut progrese uriaşe în domeniul îngrijirii copiilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi, făcându-se investiţii foarte mari atât în dotări, cât, mai ales, în resursele umane. Știam că, în centrele din judeţ, beneficiarii au parte de servicii de îngrijire de calitate, dar este o mare satisfacţie să vedem acest lucru certificat şi de Avocatul Poporului, instituţie imparţială, ce are ca scop prevenirea oricăror forme de abuz. Constatările echipei de control ne bucură, dar ne motivează ca, în continuare, să facem tot ceea ce este posibil pentru a creşte calitatea vieţii acestor copii cu grave probleme de sănătate”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0