Prima paginăActualitateRoman

Copii aruncați în pușcării

Dimensiune text

Soarta a patru tineri va fi decisă de judecătorii de la Judecătoria Roman. Minorii au comis mai multe furturi şi tâlhării în oraş, în perioada decembrie 2013 – martie 2014.

Infracţiunile comise de minori nu mai reprezintă o noutate. Relaxarea juridică în ceea ce-i priveşte pe infractorii care nu au 18 ani împliniţi îi încurajează pe mulţi să adopte un comportament imoral şi ilegal. Există situaţii în care poliţiştii pot doar să constate fapta, apoi îl lasă pe făptaş în libertate. Când făptuitorii au peste 14 ani, activitatea susţinută de poliţişti şi procurori, de probare a infracţiunilor, poate aduce minorii infractori în faţa instanţei.

Într-o singură lună, patru minori au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv, ceea ce înseamnă că faptele au fost numeroase sau comise cu violenţă, iar judecătorul a considerat că suspectul poate fi un pericol social. Un exemplu este un puşti care a comis trei furturi şi o tentativă de furt. „Specializarea” lui era să fure baterii de maşină şi scule din autoturisme şi din bagaje. În alt caz, un minor este acuzat de trei furturi calificate. Prima ispravă a comis-o în noaptea de 21 spre 22 martie, când a pătruns într-o societate comercială de pe strada Libertăţii şi a furat două telefoane mobile. Apoi, a vrut să ia şi trei LCD-uri, dar a abandonat ideea. A plecat şi s-a oprit la câteva străzi distanţă, unde a spart o maşină Dacia. A umblat în portbagaj, a găsit o borsetă cu scule şi de acolo a luat doar o şurubelniţă. A treia faptă a avut loc în noaptea de 24 spre 25 martie, atunci luând, de pe un Mercedes, antena unei staţii de emisie-recepţie. Pentru aceste fapte, minorul a fost cercetat în stare de arest preventiv.

Un alt minor care va fi dus în faţa instanţei este acuzat că, pe data de 20 martie, în jurul orei 18.00, a tâlhărit o femeie de telefonul mobil, în autogara de pe strada Sucedava. Tot de tâlhăre este acuzat şi un alt adolescent care are mai puţin de 18 ani. Doar că acesta din urmă a comis trei tâlhării în doar câteva minute. Tâlhăriile au avut loc pe data de 13 martie. Instanţa a decis cercetarea acestuia în stare de arest preventiv, mai ales că tânărul de 17 ani avea antecedente. Într-o seară din luna ianuarie, adolescentul a luat maşina tatălui său vitreg şi a ieşit la plimbare. După ce mers prin Luţca şi prin Tămăşeni, s-a întors în Roman. Pe o stradă din oraş, când a vrut să plece de pe loc, a lovit o maşină parcată, astfel că plimbarea s-a terminat cu pagube materiale, dar şi cu dosar penal pentru conducere fără a avea acest drept.

COMENTARII

WORDPRESS: 0