Prima paginăSocialSanatate

Controlul factorilor de risc stă la baza prevenției diabetului zaharat de tip 2

Dimensiune text

Diabet zaharat de tip 2, o formă de diabet cunoscută în trecut ca o boală metabolică a persoanelor trecute de 30 de ani, este tot mai des întâlnită în rândul tinerilor, adolescenţilor şi copiilor. 

diabet 01

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune metabolico-nutriţională caracterizată prin anomalii ale metabolismului glucidic. Netratată corespunzător, boala poate duce la o serie de complicaţii severe, precum: infarctul miocardic acut, atacul vascular cerebral, boala renală diabetică, diferite afecţiuni oftalmologice (anomalii ale corneei, glaucom, cataracta şi afectarea nervilor de la nivelului ochiului), neuropatia diabetică şi piciorul diabetic. Deşi evoluează fără simptome pe parcursul mai multor ani, specialiştii susţin că poate fi depistat din timp prin verificarea perioadică a glicemiei.

Odată apărut, diabetul se menţine toată viaţa, avertizează medicii specialişti. Vestea bună este că boala poate fi atât prevenită, cât şi amânată, prin adoptarea unor comportamente sănătoase şi prin controlul factorilor de risc. Potrivit experţilor Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase şi evitarea sedentarismului ajută la diminuarea riscului de diabet zaharat. Cifrele arată că practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mişcare moderată – înot, dans, mers pe bicicletă -, poate reduce cu până la 40% riscul de diabet zaharat de tip 2.

Cum obezitatea şi, în special, obezitatea abdominală favorizează instalarea diabetului zaharat de tip 2, specialiştii recomandă monitorizarea permanentă a kilogramelor, pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase. De asemenea, alimentaţia joacă un rol extrem de important în prevenirea şi controlul diabetului zaharat. Astfel, se recomandă o dietă variată şi bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, orez brun, pâine integrală cu seminţe, peşte şi nuci. Per ansamblu, adoptarea unor comportamente sănătoase poate preveni 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2.

Acest material este oferit de specialiştii în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Roman, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă!”. Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şi îşi propune să promoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice.

COMENTARII

WORDPRESS: 0