Controale la produse congelate

Dimensiune text

La verificările efectuate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ, un singur operator economic a fost în regulă, dintre cei 30 verificaţi.

În luna august, produsele congelate au fost pe lista de verificări a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ, care a desfăşurat o acţiune de control a modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a acestor produse. Dintr-un total de 30 de acţiuni efectuate în unităţi de comercializare şi depozite en-gros, din mediul urban şi rural, la 29 de operatori economici s-au constatat abateri. Cu privire la calitatea produselor congelate, la unii operatori economici termenul de valabilitate era depăşit, iar la alţii, produsele erau semi-congelate. În ceea ce priveşte modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate, verificările au evidenţiat nerespectarea prevederilor legale în 23 de situaţii. În cazul produselor din carne congelate, acestea nu aveau etichete care să identifice lotul, ambalajele originale nu fuseseră păstrate, lipsea traducerea în limba română de pe produsle provenite din alte ţări, unele aveau înscrisuri ilizibile, greu accesibile cumpărătorului sau preţurile nu erau afişate. Sortimentele de îngheţată nu aveau înscrise pe etichete procentele de cacao sau procentele altor ingrediente care apăreau în denumirea sub care se vindea produsul.

Cu privire la respectarea condiţiilor la depozitarea şi comercializarea produselor congelate, abaterile au fost nerespectarea temperaturii de depozitare şi nerespectarea condiţiilor de păstrare, trei operatori economici păstrând în acelaşi spaţiu frigorific carnea de pasăre congelată şi peştele congelat, comercializate în vrac.

Ca urmare a abaterilor constatate, s-au dispus măsurile de oprire definitivă de la comercializare a 12 kilograme de produse, însumând 117 lei, şi oprirea temporară a comercializarii a 236 de kilograme de produse, însumând 2.971 lei. De asemenea, s-au aplicat  20 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 41.000 lei, şi 11 avertismente.COMENTARII

WORDPRESS: 0