Controale la băuturi răcoritoare

Dimensiune text

Ultimele luni de vară au fost fierbinţi de-a dreptul pentru operatorii economici care comercializează băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri din fructe. Doar patru dintre cei controlaţi nu au fost găsiţi cu probleme.

La sfâşitul lunii iulie şi începutul lunii august, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a avut din nou în vizor comercianţii din Neamţ. În această perioadă, au fost desfăşurate acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale de către operatorii economici care comercializează băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri din fructe, fiind cuprinşi 16 operatori economici, la 12 dintre aceştia descoperindu-se nereguli.

În ceea ce priveşte calitatea produselor comercializate, au fost identificaţi doi operatori economici ce aveau la comercializare băuturi cu termenul de valabilitate expirat de 130 zile, respectiv de 84 zile.

Cu privire la modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate, verificările au evidenţiat un număr mare de încălcări ale prevederilor legale. Băuturi provenite din alte ţări nu aveau etichetă tradusă în limba română, existau neconcordanţe între informaţiile înscrise în mai multe limbi pe eticheta produsului – de exemplu, în limba italiană scrie „contiene polpa di frutta”, dar în traducerea pe care o citeşte consumatorul român nu apare în lista de ingrediente „pulpă de fructe” -, de pe unele produse lipseau informaţiile în baza cărora se identifică importatorul, distribuitorul sau reprezentantul producătorului în România, iar la altele etichetele ataşate aveau înscrisuri foarte mici, ilizibile, cu informaţii obligatorii, greu accesibile consumatorului.

Referitor la modul de afişare a preţurilor, la trei operatori economici s-a constatat lipsa afişării simultane a preţurilor de vânzare pe bucată, respectiv pe litru.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate nouă avertismente şi patru amenzi contravenţionale, în valoare de 8.000 de lei. De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a unei cantităţi de 33 litri băuturi răcoritoare, în valoare de 389 de lei, precum şi oprirea definitivă de la comercializare a băuturilor cu termenul de valabilitate expirat, respectiv o cantitate de 180 litri, în valoare de 726 lei.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ recomandă consumatorilor să fie foarte atenţi atunci când cumpără băuturi răcoritoare. Dacă ambalajul este bombat, atunci a început procesul de fermentare, prin urmare băutura este expirată. De asemenea, consumatorii trebuie să citească atent toate informaţiile de pe ambalajul produsului şi să cumpere doar ceea ce corespunde preferinţelor şi necesităţilor lor şi trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă, în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea sau siguranţa unui produs.COMENTARII

WORDPRESS: 0