Controale în farmaciile din județ

Specialişti din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ şi Direcţiei de Sănătate Publică vor face un amplu control în farmacii. Farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă, în 24 de ore, medicamentele compensate şi gratuite pentru bolile acute, care s-au epuizat şi în 48 de ore pe cele pentru bolile cronice. Guvernul a aprobat introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 23 de noi medicamente, pentru 29 de indicaţii terapeutice.

Farmaciile vor fi controlate pentru a se vedea modul în care se respectă legislaţia în vigoare şi protocoalele privind eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite. „Două echipe de specialişti din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ şi Direcţiei de Sănătate Publică vor participa la un amplu control în farmacii. Controlul va dura trei săptămâni, aspectele vizate făcând parte dintr-o tematică de control prestabilită. Se vor verifica, în medie, trei farmacii pe zi”, a precizat Radu Firăstrău, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă, în 24 de ore, medicamentele compensate şi gratuite pentru bolile acute, care s-au epuizat şi în 48 de ore pe cele pentru bolile cronice. În caz contrar, farmaciile riscă să rămână fără contract. Farmaciile au obligaţia, potrivit prevederilor legale, de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personală, în special cu medicamente compensate şi gratuite. Dacă farmacia nu are în stoc medicamente compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona cu medicamentele necesare şi nu va propune pacientului un medicament mai scump. Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din partea pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescripţie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.

Noi medicamente compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 23 de noi medicamente, pentru 29 de indicaţii terapeutice. În urma actualizării, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei, patru noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice, pentru hepatita B, boli nefrologice, boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie), bronhopneumonii obstructive, HIV/SIDA şi diabet zaharat. Printre cele 29 noi produse se numără şi cel mai important medicament pentru hepatita B – Tenofovir.

Iată noile medicamente în lista afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii:

1. Combinaţii (Perindorpril + Amlodipina)

2. Combinaţii (Candesartan + Hidroclorotiazida)

3. Combinaţii (Olmesartan + Amlodipina)

4. Combinaţii (Valsartan + Amlodipina + Hidroclorotiazida)

Se administrează pacienţilor care suferă de cardiopatie ischemică și hipertensiune arterială sau care au asocieri comorbide între cardiopatie ischemică + angina pectorală, hipertensiunea arterială + angina pectorala, hipertensiune arterială + aritmii cardiace.

5. Rivaroxabanum – Este un anticoagulant şi o alternativă terapeutică  eficientă la pacienţii ce suferă intervenţii chirurgicale ortopedice.

6. Indacaterolum – Este un bronhodilatator cu durata foarte lungă de acţiune. Se adresează pacienţilor cu bronhopneumonie cronică obstrictivă.

7. Glicopironiu – Este un bronhodilatator cu durata foarte lungă de acţiune. Se adresează pacienţilor cu bronhopneumonie cronică obstrictivă.

8. Combinaţii (Beclometazona + Formoterol) – Este o combinaţie pentru astmul bronşic.

9. Combinaţii (Naproxen + Esomeprazol) – Este o combinaţie în special pentru pacienţii cu boli reumatice, care satisface o problema destul de importantă, şi anume protecţia gastrică a esomeprazolului la administrarea unui antiinflamator cum este naproxenul.

9. Tenofovirum – Se adresează pacienţilor cu hepatita B.

10. Epoetin zeta – Se administrează pacienţilor cu insuficienţă renală cronică, la pacienţii supuşi hemodializei şi la pacienţii cu leucemii şi boli mielodisplazice care, în cursul evoluţiei bolii sau tratamentului, ajung să fie diagnosticaţi cu anemii.

Paliperidonum – Pentru pacienţii cu schizofrenie.

11. Methoxi polyethylene glycol epoetin – Se administrează la pacienţii cu insuficienţă renală cronică şi la pacienţii supuşi hemodializei.

12. Combinaţii (Brinzolamidum + Timololum) – Se administrează la pacienţii cu glaucom.

13. Tocilizumabum

14. Golimumabum

15. Certolizumabum

16. Abataceptum

Sunt destinate pacientilor cu poliartrită reumatoidă, o patologie cu caracter progresiv, distructiv şi deformant.

Abatacetum – în Poliartrita idiopatică juvenilă. Poliartrita idiopatică juvenilă, ca şi poliartrita reumatoidă, este o patologie cu caracter progresiv, distructiv şi deformant.

17. Dolutegravirum – Destinat pacienţilor HIV, vine să completeze grupul de medicamente destinate acestei patologii.

18. Combinaţii (Sitagliptinum + Metformin)

19. Combinaţii (Saxagliptinum + Metformin)

20. Saxagliptinum

21. Dapaglifozinum

Medicamente şi combinaţii destinate pacienţilor cu Diabet zaharat de tip II care nu-şi mai pot controla valorile glicemiei cu metformin sau sulfoniluree.


COMENTARII

WORDPRESS: 0