Controale ale ITM Neamț la angajatori din domeniile construcţii şi repararea autovehiculelor

Controale ale ITM Neamț la angajatori din domeniile construcţii şi repararea autovehiculelor

Dimensiune text

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț a efectuat mai multe acțiuni de control, în perioada 18 – 23 mai, în cadrul campaniei naţionale de verificare a respectării legislaţiei din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor, informează ITM Neamț.

Acţiunile de control din cadrul acestei campanii au avut ca obiectiv specific identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă de către angajatorii din domeniul construcţiilor şi din domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor.

În cadrul acestei campanii, au fost verificaţi 55 de angajatori, au fost constatate 139 de deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere, şi au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 194.600 de lei.

Pentru încălcarea legislației în domeniul relaţiilor de muncă  au fost aplicate zece sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 183.600 lei. Pentru încălcarea legislației în domeniul relaţiilor de muncă, au fost dispuse 41 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

La cinci angajatori au fost depistate nouă persoane care prestau muncă nedeclarată (patru persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, patru persoane lucrau în perioada în care contractele individuale de muncă erau suspendate, iar o persoană nu avea înregistrat contractul individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor). Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată a fost de 180.000 de lei. La trei angajatori din domeniul construcţiilor au fost depistate cazuri de încălcări a prevederilor legale privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 900 de lei.

Pentru încălcarea legislației în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la 51 de angajatori au fost dispuse 98 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, au fost aplicate 98 de sancţiuni contravenţionale, din care trei amenzi în cuantum de 11.000 de lei şi 95 de avertismente contravenţionale.

La doi angajatori au fost oprite din funcţiune două echipamente de muncă, pentru ca exista un pericol iminent pentru salariaţi de producere a unui accident de muncă, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0