Prima paginăActualitateRoman

Contorizare individuală a consumului de apă

Dimensiune text

Proiectul pilot a costat 30.000 de lei. O scară a unui bloc ANL va fi monitorizată, în ceea ce priveşte consumul de apă, cu echipamente achiziţionate special în acest sens. În pararel, o comisie lucrează la elaborarea unui regulament pentru contorizarea individuală.

Proiectul-pilot privind contorizarea individuală a apei consumate de locatarii unui bloc va deveni funcţional în câteva săptămâni. Toate echipamentele au fost achiziţionate, contorii au fost montaţi, iar în două-trei săptămâni se vor putea înregistra primele consumuri de apă. În 2013, administraţia locală a decis implementarea unui proiect pilot la unul din blocurile ANL, administrate de societatea Consiliului Local Roman. Proiectul presupune montarea unor contoare de o clasă mare de precizie, care vor transmite consumul de apă, prin citire optică, către un server care va centraliza toate informaţile primite de la distanţă.

Efectul acestui tip de contorizare inteligentă ar trebui să fie diminuarea spre zero a diferenţelor dintre suma indexurilor contorilor individuali dintr-un bloc şi indexul pe care îl arată contorul de branşament, la care are acces compania ApaServ, datorită faptului că citirea se va efectua concomitent la toate contoarele. Astfel, va exista posibilitatea de a determina, cu mare precizie, consumul real de apă la intervale definite de timp.

Echipamentele achiziţionate pentru acest proiect au costat 30.000 de lei, fiind vorba de 56 de contori (jumătate pentru apă caldă, jumătate pentru apă rece), contorul care înregistrează consumul pentru toată scara, dar şi unitatea centrală, care va stoca toate informaţiile primite de la contori.

Tot din cauza discuţiilor cu asociaţiile de proprietari şi operatorul de apă, la nivelul Consiliului Local Roman s-a votat înfiinţarea unei comisii care să elaboreze un regulament pentru contorizarea individuală a apei în tot oraşul.

La acest moment, consumatorii care au apometre individuale plătesc şi cantitatea de apă ce reiese din diferenţa dintre suma consumului lunar al locatarilor unui bloc şi consumul înregistrat de contorul de branşament, deoarece, în contractul dintre ApaServ şi asociaţia de proprietari, contorul de branşament este cel care se află la limita de proprietate.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Montarea apometrelor se face pe scara blocului ceea ce implica trecerea tevilor de apa prin casa sau intr-un camin in pamant, in afara blocului?