Construcțiile hidrotehnice din Neamț afectate de inundații, reabilitate în regim de urgență

Construcțiile hidrotehnice din Neamț afectate de inundații, reabilitate în regim de urgență

Dimensiune text

 

 

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor, a demarat, prin Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret – Bacău, lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectată de inundațiile care au avut loc în această vară, în localitățile Roznov, Cazaci, Borca și Ceahlău, pe cursurile de apă Cracău, Tarcău, Borca, Sabasa și Schit. Lucrările sunt finanțate din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin două hotărâri de guvern, HG 516/2018 și HG 582/2018, informează un comunicat al ABA Siret.

Astfel, prin HG 516/2018 s-au alocat fonduri pentru obiectivul „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”. Lucrarea constă în 3,5 kilometri de regularizări de albie existentă, 5 kilometri de albie nouă deviată și două poduri pe râul Cracău. Ordinul de începere a fost emis în data de 28 august 2018. Lucrarea are drept scop scoaterea de sub efectul inundațiilor a 1.100 de gospodării și 3.800 de locuitori din cartierul Slobozia, din orașul Roznov. Nerealizarea lucrărilor pune în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costișa-Săvinești, care asigură alimentarea municipiului Piatra Neamț și a localităților limitrofe. Lucrările sunt în plină desfășurare pe toate fronturile simultan, amploarea proiectului necesitând mobilizare de forțe și utilaje. Valoarea alocată este de 57.159.000 lei.

De asemenea, prin HG 582/2018 s-au alocat fonduri pentru următoarele obiective: „Regularizare albie pârâu Tarcău la Tarcău, județul Neamț”, „Regularizare albie pârâu Schit la Ceahlău, județul Neamț” și „Regularizare albie pârâu Borca și Sabasa la Borca, județul Neamț”.

Lucrările aferente obiectivului de investiții „Regularizare albie pârâu Tarcău la Tarcău, județul Neamț” constau în refacerea unui tronson de zid de beton, în localitatea Cazaci, pe o lungime totală de 96 de metri liniari. De asemenea, se vor executa lucrări mecanizate pentru amenajarea albiei pârâului Tarcău, în vederea asigurării scurgerii optime a apelor în caz de viituri și precipitații abundente. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 7 septembrie 2018, iar până în prezent s-au executat batardoul și excavațiile în albie din zona zidului de beton afectat, pe o lungime de aproximativ 70 metri liniari. De asemenea, au fost efectuate operațiuni de demolare betoane pe o lungime de aproximativ 56 de metri. Valoarea totală alocată obiectivului de investiții este de 1.097.000 lei.

Lucrările aferente obiectivului de investiții „Regularizare albie pârâu Schit la Ceahlău, județul Neamț” constau în refacerea apărării de mal din gabioane pe o lungime de 39 de metri liniari, precum și refacerea unui tronson de zid de beton pe o lungime de 5 metri liniari, în comuna Ceahlău. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 7 septembrie 2018, iar în prezent lucrările au fost finalizate. Valoarea totală alocată obiectivului de investiții a fost de 120.000 lei.

Lucrările aferente obiectivului de investiții „Regularizare albie pârâu Borca și Sabasa la Borca, județul Neamț” constau în refacerea zidului de beton pe pârâul Borca pe o lungime de 550 de metri liniari, apărare de mal pe o lungime de 25 de metri liniari și refacerea zidului de beton pe pârâul Sabasa, pe o lungime de 40 de metri liniari. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 3 septembrie 2018. Până în acest moment s-au realizat devierea cursului pârâului Borca pe o lungime de aproximativ 110 metri liniari, lungime pe care s-a efectuat și săpătura în albie pentru fundația zidului de beton. De asemenea, pe jumătate din această lungime s-a executat cofrajul și s-a turnat betonul necesar zidului. Valoarea totală alocată obiectivului de investiții este de 3.572.000 lei.

„Aceste investiții sunt realizate în regim de urgență pentru a pune în siguranță locuitorii și bunurile acestora, precum și pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamitățile le-ar putea produce. Conform planului de investiții, lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an”, precizează Vlad Marcoci, directorul ABA Siret – Bacău.

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0