Consolidarea malului stâng al Siretului depinde de Guvern

Dimensiune text

Stoparea revărsării Siretului presupune o lucrare de anvergură ce impune un transfer de teren din fondul forestier aflat în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în cea a Consiliului Județean Neamț. Legea care ar fi pus capăt îngrijorării localnicilor din comuna Ion Creangă a trecut de Parlament, dar nu a fost promulgată de președinte. Autoritățile locale din comuna Ion Creangă cred că în acest an demersul întreprins va avea un rezultat pozitiv.

 

 

Experiența ne arată, nu de puține ori, că alegerile trec, dar problemele rămân. Consolidarea podului și întărirea malului stâng al Siretului situat în apropierea drumului județean DJ 207 C, în dreptul localității Ion Creangă a fost o dorință a administrației locale care nu a putut avea finalitate pozitivă în 2012. Confruntate, câțiva ani la rând, cu inundații care au provocat pagube și au semănat teamă printre oameni, autoritățile locale de la Ion Creangă s-au văzut nevoite să facă demersuri pentru stoparea revărsării Siretului. Primele discuții au fost făcute cu reprezetanții Consiliului Județean Neamț, în proprietatea căruia se află podul de peste Siret de la Ion Creangă, dar și cu cei ai Administrației Bazinale de Apă Siret din Bacău, care administrează apele din domeniul public al statului.

Din cauza plantărilor succesive făcute în amonte de pod, pe malul drept al râului Siret, cursul de apă a fost deviat spre malul stâng, care se află sub o acțiune puternică și continuă de eroziune pe o lungime de 1,5 kilometri amonte de pod„, explică Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Pentru schimbarea cursului Siretului se impune un transfer de teren din fondul forestier, proprietate publică al statului, aflat în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Neamț, în administrarea Consiliului Județean Neamț. Cu alte cuvinte, mărul discordiei dintre stat și autoritățile locale din comuna Ion Creangă este legat de suprafața de teren de 159. 433 de metri pătrați, asupra cărora trebuie să se intervină pentru realizarea unor lucrări de interes județean.

 

Consiliul Județean Neamț sprijină protecția podului de peste Siret

 

Consiliul Județean Neamț are elaborat un proiect tehnic intitulat „Protecție și consolidare infrastructură, calibrare albie și apărări de maluri pod” pe drumul județean 207 C, peste Siret, în localitatea Ion Creangă. În acest proiect sunt cuprinse  lucrările de consolidare a podului și de excavare a malului drept în amonte și aval de pod, pentru a permite scurgerea apei prin toate deschiderile podului, lucrări care nu au putut fi executate din cauză că această suprafață de teren aparține fondului forestier.

Fostul deputat de Neamț Marius Neculai a susținut acest proiect în Parlament. Legea a trecut cu succes de cele două camere ale Parlamentului, dar legea nu a fost promulgată de președinte.

În luna martie a anului trecut, autoritățile locale află că șeful statului, Traian Băsescu, a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ. „Considerăm că pentru realizarea lucrărilor de investiții, pe amplasamentul solicitat, este necesară respectarea condițiilor stabilite de Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic. Astfel, scoaterea definitivă din fondul forestier a terenurilor necesare realizării lucrărilor ar fi oportună numai cu condiția compensării acestora cu alte terenuri echivalente, respectându-se prevederile legale în vigoare„, se scria în cererea de reexaminare.

Actul normativ a fost respins, cred autoritățile locale de la Ion Creangă, pe considerentul că pământul este al statului. „Trebuie să ne reamintim că înainte de a fi proprietate a statului, terenul în discuție a aparținut oamenilor. Și tot oamenii vor fi cei care vor suferi dacă nu se ia o decizie urgentă. Respingerea acestei legi s-a datorat, cred, unei informări incorecte a situației de la Ion Creangă. Având în vedere importanța consolidării malului stâng al Siretului, suntem dispuși să cedăm și noi o parte din teren Direcției Silvice Neamț pentru efectuarea de împăduriri„, a precizat primarul comunei Ion Creangă.

 

Inundațiile din 2005, 2009 și 2010, argumentul suprem în consolidarea malului stâng al Siretului

 

Două argumente importante stau la baza realizării acestui proiect. Primul este riscul producerii unor debite ale râului Siret de peste 2.320 metri cubi pe secundă, așa cum s-a întâmplat la inundațiile din 2005, 2008 și 2010, când această valoare a fost depășită. Cea de-a doua motivație este legată de faptul că podul de peste râul Siret asigură legătura comunelor Ion Creangă, Icușești, Valea Ursului, Oniceni și Bozieni cu municipiul Roman, precum și legătura acestora cu județul Vaslui, deservind aproape 20.000 de locuitori. Mai mult, nu există nicio variantă ocolitoare din comunele enumerate spre municipiul Roman.

Singura soluție pentru a demara acest proiect, consideră primarul Petru Prichici, este o hotărâre de Guvern privind transferul acestui teren din administrarea Direcției Silvice Neamț în administrarea Consiliului Județean Neamț. „Am discutat și cu președintele Consiliului Județean Neamț, domnul Culiță Tărâță, care a spus că va sprijini acest proiect. Sunt sigur că anul acesta vom putea oferi garanții localnicilor din satele comunei Ion Creangă, afectate de revărsarea Siretului, că evenimente ca cele trăite în 2005, 2008 și 2010 nu vor mai exista„, a spus primarul Petru Prichici.COMENTARII

WORDPRESS: 0