Prima paginăPolitica

Consiliul Local s-a transformat în circ cu mascați

Consiliul Local s-a transformat în circ cu mascați

Dimensiune text

Vineri, 26 martie, Consiliul Local Roman a fost convocat, de către grupul PSD – PPU-USL – Pro România, la o ședință extraordinară, cu patru proiecte de hotărâre, ulterior apărând și un proiect inițiat de USR-PLUS și unul al primarului. În total, șase proiecte, dezbătute în mai bine de o oră, în general pe dispute și orgolii politice și, uneori, de-a dreptul prostești. De departe, cele mai multe replici pline de ironie i-au aparținut consilierului Roxana Iorga (PNL), care a și încercat să conducă ședința, urmată de consilierii PSD George Bălan și Radu Curpăn, și ei cu „ciocul mare”, mai ales că, în mai multe rânduri, ba nu li s-a dat cuvântul la timp, ba au fost ridicați și așezați pe scaune, ca la școală.

Decât” un minut pe intervenție

Ședința a debutat cu alegerea unui președinte de ședință, prima propunere a fost pentru Roxana Iorga (votată cu 10 voturi pentru, adică voturile de la PNL și USR-PLUS), dar nici cei de la PSD nu s-au lăsat mai prejos și l-au propus pe Radu Curpăn. Secretarul municipiului a fost prins pe picior greșit, neștiind cum e cu majoritatea simplă, dar Roxana Iorga a preluat frâiele ședinței.

De la începutul ședinței, consilierii George Bălan (PSD) și Teodora Baciu (ÎPM) au solicitat excluderea de pe ordinea de zi, motivată de predarea târzie, a proiectului privind acordarea unui mandat special în Adunarea Generala a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „AQUA NEAMȚ” în vederea exercitării votului. Primarul Leonard Achiriloaei a explicat faptul că întârzierea a venit ca urmare a faptului că cei de la ADI au transmis solicitarea pe o adresă personală a unui funcționar. Cum ar veni, conform legii GDPR, ar putea fi un incident cibernetic, dar cine mai acordă atenție detaliilor.

După ce și primarul Achiriloaei a transmis joi jurnaliștilor că la conferințele de presă au voie să pună maximum două întrebări, exemplul i-a fost urmat de consilierul Iorga, care a dictat ca fiecare intervenție să fie de maximum un minut. Propunerea nu a funcționat deloc, pentru că s-au dat replici la replici și s-a discutat pe subiect și pe lângă la toate proiectele.

Alocația de hrană de la Spital nu se mărește

Pentru a doua oară, consilierii din grupul PSD au solicitat mărirea alocației de hrană la Spitalul Roman (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/03/001-majorare-alocatie-hrana-SMU-Roman_compressed.pdf ).

Avizul comisiei economice, unul doar consultativ, a fost negativ, pe motiv că bugetul nu a fost aprobat. Primarul Leonard Achiriloaei a explicat că în jur de doar 30% din pacienții Spitalului Roman sunt din Roman, ceilalți din restul județului și că așteaptă ca bugetul local să suporte 30% și restul Consiliul Județean.

Și consilierul Teodora Baciu (ÎPM) i-a cerut primarului ca la întâlnirile din Asociația Roman Metropolitan, din care fac parte comunele din zona noastră, să le ceară primarilor o participare la calitatea hranei din Spital. Toți au promis că așa vor face. Până una alta, proiectul a fost respins, primind doar votul PSD și al consilierilor ÎPM.

Fiecare cu arborii și demagogia lui

Nici la proiectul privind aprobarea demarării procedurii pentru achiziția serviciilor de plantat arbori în Municipiul Roman, finalizată cu încheierea unui acord cadru pe o perioadă de 3 ani (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/03/002-achizitii-plantat-arbori_compressed.pdf), propus tot de grupul PSD – PPU-USL – Pro România, nu a fost liniște.

Consilierul ÎPM Bogdan Roman a propus, ca amendament, ca în proiect să fie incluse și acțiunile de plantare de arbori efectuate și de Primăria Roman, și de terți, atrăgând, din nou atenția, asupra modului în care se fac toaletările. Primarul Leonard Achiriloaei l-a acuzat de demagogie pe consilier, motiv pentru care acesta l-a taxat dur pe edil: „Aș aprecia că se joacă ping-pong cu noi, iar eu sunt demagog pentru că semnalez cum se fac toaletările. La proiectul de adineauri s-a făcut ping-pong cu cei care au propus și cei care nu vor să le dea câștig de cauză”.

După multe alte contre între mai mulți consilieri, a venit rândul lui Radu Curpăn să pună punctul pe i din politică: „E un proiect inspirat de la o administrație liberală, pe care o dați exemplu. Așa arată și proiectul de la Oradea și acela e bun”. Proiectul nu a trecut nici cu amendamentul făcut de Bogdan Roman, nici în forma inițială. Și așa au trecut 35 de minute.

Cât este tichetul și cât e mascatul?

A urmat proiectul privind modificarea Regulamentului de acordare a tichetelor sociale în vederea achiziționării de alimente de bază și medicamente (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/03/003-modificare-HCL-38_2021-tichete-sociale_compressed.pdf ).

De data aceasta, viceprimarul Radu Samson a fost prins în offside. Când s-a aprobat pragul de la care se pot acorda tichetele, acesta a cerut să fie scăzut de la 1.400 lei (cât a fost în ultimii doi ani) la salariul net pe economie, doar că a propus suma de 1.346 lei, iar salariul era de 1.386 lei. Viceprimarul Samson și-a recunoscut eroarea, dar a declarat că ea nu mai poate fi reparată, pentru că dacă s-ar prelungi acum termenul de depunere a actelor, credincioșii de rit catolic ar primi tichetele după ce trece Paștele.

Iulia Havrici Tomșa, consilier local PSD, a explicat că solicitarea de modificare a pragului de la 1.346 la 1.386 e perfect legală ca cea când s-a făcut modificarea de la 1.400 la 1.346 lei: „Nu cred că această diferență, cât reprezintă salariul net pe economie, e un capăt de țară pentru bugetul local. Credeți că cetățenii de rit catolic, dacă vor primi tichetele după Paști, vor refuza ajutorul? Acestea sunt tichete sociale, nu sunt tichete de Paști”.

S-a cerut și o opinie a Direcției Juridice, dar care a invocat nelegalități asupra formulării, recunoscând că ele puteau fi corelate în comisii, dar… asta e viața. Și consilierul Havrici a replicat modul neprofesionist în care a fost conceput raportul de specialitate din Primărie: „Acest referat este făcut ca să apară o hârtie la mapele noastre”.

Discuția serioasă a degenerat iar repede când consilierii au dezbătut zilele de sărbătoare, astfel încât președintele Roxana Iorga a intervenit deranjată de întrebări, comentând: „Când vin mascații, când e Crăciunul?”. Discuția s-a încheiat cu o declarație a viceprimarului Samson despre copilăria și bunicii săi care au avut pensii mici, dar au avut grijă de el.

Consilierii PSD și ÎPM au fost pentru, consilierul PNL Constantin Ghica a respins proiectul și restul s-au abținut, deci tichetele se dau cum a rămas stabilit.

Noaptea minții: toți sunt de acord, proiectul nu trece!

Ce face politica atunci când își bagă coada, nu reușesc să deslușească nici 17 consilieri, în frunte cu primarul Achiriloaei. Ultimul proiect propus de grupul PSD – PPU-USL – Pro România prevedea scutirea, în perioada 01.04.2021 – 30.06.2021, de la plata  taxei pentru ocuparea domeniului public cu terase, a agenților economici care își desfășoară activitatea în această perioadă.

Consilierul Roxana Iorga a propus prelungirea perioadei de acordare a facilităților până la încetarea stării de alertă. Consilierul Teodora Baciu a propus ca termenul să fie prelungit până la finele anului chiar, pentru că industria HORECA a fost afectată deja de un an.

Consilierii locali s-au felicitat între ei că înțeleg importanța proiectului și au trecut la vot. Amendamentul Roxanei Iorga a fost votat de consilierii USR și PNL. Amendamentul Teodorei Baciu a fost și el votat, cu 7 voturi pentru. S-a votat și proiectul inițial, tot cu 7 voturi pentru. Deci nu a trecut în nicio formă, chiar dacă însuși primarul Achiriloaei a susținut, în campania de anul trecut, această măsură, care doar trebuia prelungită. La finele ședinței, consilierul PNL Alin Tănase a realizat și el măiestria din politică. Tardiv. Data viitoare.

Ba proiectul meu este mai bun!

Și, dacă cineva își putea închipui că mai rău de atât nu se poate, atunci să continue să citească. Proiectul 5, tot la inițiativa PSD, propunea postarea pe site-ul www.primariaroman.ro a tuturor procedurilor de achiziții publice privind bunurile și serviciile (inclusiv achiziții directe) efectuate de Municipiul Roman sau societățile/direcțiile din subordinea Consiliului Local Roman, precum și de unitățile școlare și Spitalul Municipiului Roman.

Până la vot, viceprimarul Radu Samson a precizat că următorul proiect, ce aparține consilierilor USR-PLUS, este mai bun și mai bine făcut. Deci proiectul nu a trecut, consilierii PNL Ghica și Tănase votând împotrivă și consilierii PSD și ÎPM pentru, iar restul s-au abținut.

Proiectul următor, pe o temă similară –  https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/03/006-imbunatatire-transparenta-decizionala_compressed.pdf, a creat o dispută între viceprimar și consilierii PSD. Cu toate acestea, el a trecut, cu amendamentul ca documentele postate să fie într-un format editabil.

Ședința s-a încheiat și cu aprobarea ultimului proiect de hotărâre – https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/03/007-acordare-mandat-AQUA-SUPL1_compressed.pdf.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0