HomeActualitate

Consiliul Local Bozieni interzice exploatarea gazelor de şist

În zona Roman, iniţiativa aleşilor locali din comuna Bozieni constituie o premieră. Efectele negative asupra mediului provocate de tehnica de extracţie a gazelor de şist reprezintă motivul luării acestei hotărâri. Aceste activităţi ar putea produce contaminarea pânzei freatice cu produsele chimice folosite în extragerea gazelor.

Comuna Bozieni este singura din zona Romanului care se apără împotriva exploatării gazelor de şist. Aproape de satul Păltiniş, din comuna Băceşti, judeţul Vaslui, unde compania Chevron va începe, în două – trei săptămâni, exploatarea gazelor de şist, consilierii locali de la Bozieni şi-au luat o măsură de precauţie.

Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni

Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni

Aleşii locali au votat, pe 28 martie, hotărârea privind interzicerea pe teritoriul comunei a exploatării gazelor de şist. Îngrijorarea localnicilor este legată de efectele negative asupra mediului provocate de tehnica de extracţie a gazelor de şist denumită fracturare hidraulică. „S-a luat această decizie pentru că oamenilor le este frică de exploatarea gazelor de şist, deoarece s-ar putea produce contaminarea pânzei freatice cu produsele chimice folosite în extragerea lor. Nu sunt de acord cu exploatarea acestor gaze în comună. La mitingul de duminică, din satul Păltiniş, au fost şi apicultori din comuna Bozieni, neliniştiţi că investiţia lor se află în pericol. Cu această hotărâre suntem acoperiţi în cazul în care o firmă ar dori să facă exploatări de gaz de şist”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Dacă, în zona Roman, iniţiativa aleşilor locali din comuna Bozieni constituie o premieră, 15 comune din judeţul Vaslui au decis încă de anul trecut să interzică aceste activităţi pe teritoriul lor. Hotârâri de interzicere a exploatării gazelor de şist s-au luat şi în alte localităţi, în judeţele Arad şi Timiş.

Magistraţi împărţiţi în două tabere

Comunităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului. Acesta a fost răspunsul dat de Prefectura Vaslui comunităţilor locale din judeţul vecin care au interzis, printr-o hotărâre de Consiliul Local, exploatările de gaz de şist pe teritoriul lor. Prefectura Vaslui a solicitat Consiliului Local de la Pungeşti anularea respectivei hotărâri în instanţă. Magistraţii din Vaslui sunt  împărţiţi în două tabere. În timp ce unii au considerat ilegale hotărârile de Consiliu Local ce vizează exploatarea gazelor de şist, alţii au creat un precedent juridic şi au dat câştig de cauză comunităţilor rurale, motivând că acestea au dreptul legal să hotărască cu privire la exploatarea gazelor de şist pe teritoriul lor, întrucât această resursă subsolică nu a fost declarată de interes public naţional.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0