Consiliul Judeţean salvează Casa Nevruzzi – Muzeul de Istorie

Consiliul Judeţean salvează Casa Nevruzzi – Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie din Roman marchează „Mica Unire”
Muzeul de Istorie se transformă în Centru Spațial pentru copii şi părinți
„Români refugiaţi din Basarabia” la Muzeul de Istorie

 

Autorităţile par, în ultimii ani, din ce în ce mai preocupate să salveze monumentele istorice. După salvarea Vilei Hogaş, a Casei Ioachim – Biblioteca sau corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, de către Primăria Roman, un pas important îl face şi Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ, care vrea să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea Muzeului de Istorie – Casa Nevruzzi, de pe strada Cuza Vodă din Roman.

muzeul-de-istorie-casa-nevruzzi-01Conform proiectului întocmit de o firmă din Piatra Neamţ, la solicitarea CJ Neamţ, valoarea acestuia este de peste 5,3 milioane de lei, din care contribuţia proprie a judeţului este de circa 107.000 de lei. Experţii spun că starea tehnică generală a clădirii este bună, dar că există deteriorări, care, din fericire, nu afectează stabilitatea construcţiei. Însă, lucrările vor trebui să vizeze şi reparaţiile făcute de-a lungul anilor şi care nu au respectat legislaţia întocmai, inclusiv refacerea picturii tavanelor, restaurată în jurul anilor 1991, dar care este afectată de infiltraţiile de apă. Pe lângă lucrările la faţade, se vor construi 20 de casete de expunere, în formă de prismă, ce vor fi montate în lungul pereţilor holurilor laterale şi scărilor şi care vor fi destinate expoziţiilor temporare. Se va înlocui şi sistemul de iluminat cu unul bazat pe spoturi LED şi se va reface instalaţia audio-video, luându-se în considerare, eventual, integrarea unui sistem interactiv sau 3G.

Se vor construi noi incinte pentru expoziţii, se vor achiziţiona panouri digitale, iar experţii propun ca, la parter, unul dintre birouri să fie transformat în grup sanitar pentru persoane cu nevoi speciale, iar holul de sub scara de acces la etaj să devină garderobă. Dacă CJ Neamţ va reuşi să obţină finanţare pe acest proiect, termenul limită de depunere a documentaţiilor fiind noiembrie 2016, clădirea ar urma să fie reparată şi modernizată într-un an şi jumătate.

Un alt monument pentru care s-au făcut demersurile de accesare de fonduri europene, de data aceasta din partea administraţiei locale, este Casa Celibidache, la care autorităţile spun că proiectul a ajuns în ultimă fază, cea mai importantă, de evaluare.

Clădirea i-a găzduit pe regele Ferdinand şi regina Maria, în timpul primului război mondial

Conform prezentării de pe site-ul monumentelor din judeţul Neamţ, Casa Nevruzzi, clădire construită în secolul al XIX-lea, constituie un impresionant exemplu de prelucrare a arhitecturii baroce, care poate sta alături de cele mai bune realizări de acest tip din întreaga ţară. Cele două nivele sunt despărţite de un brâu în relief, care dă un aspect deosebit de plăcut edificiului, cu toate că restaurarea din ultimii ani, deşi a căutat să redea aspectul original cu destulă fidelitate, nu a reuşit să folosească la finisare materialul specific secolului al XIX-lea. Odată construită, casa a fost înconjurată de o curte impresionantă, cu livadă, în acord cu monumentalitatea ei. În decursul timpului, proprietarii au găzduit numeroase personalităţi ale ţării, printre care regele Ferdinand şi regina Maria, în timpul primului război mondial.

Mai târziu, în jurul anului 1934, casa va fi donată statului. Odată cu sărăcirea treptată a proprietarilor şi trecerea în administrarea forurilor locale, casa se deteriorează, aşa încât, într-un recensământ al proprietăţii comunale din 1939, ea apare ca nefolosită, în reparaţie, fiind evaluată, împreună cu terenul din jur, la 1.991.600 lei.

După cel de-al doilea război mondial devine sediu al Comitetului de Partid, şcoală de comerţ şi casă de copii şcolari. „Grija” lor pentru această construcţie a dus la modificări substanţiale, mai ales la interior, când au dispărut multe elemente de stucatură, lambriuri, parchete cu intarsii şi multe alte elemente de o excepţională valoare artistică. Începând cu anul 1988, clădirea a trecut în proprietatea Muzeului de Istorie.
muzeul-de-istorie-casa-nevruzzi-03

muzeul-de-istorie-casa-nevruzzi-02

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • La 15 septembrie 2016, cetatea de la Roman, a lui Stefan cel Mare, numita in documentele slavone Novograd, adica „Cetatea Noua”, pentru a o deosebi de Stargorod, adica „Cetatea Veche”, resedinta domneasca a lui Roman I, unde a fost emis, la 30 martie 1392, celebrul sau uric, atestand intinderea Tarii Moldovei „din munte pana la tarmul marii”, numita apoi de Grigore Ureche si Nicolae Costin, Smedorova, adica „Cetatea Sfantului Dumitru”, dupa hramul bisericii din acea cetate, transmis si bisericilor din satele vecine, Gadinti si Cotu Vames, a implinit 550 de ani de atestare documentara. In urma cu cativa ani, am publicat in „Studia Romanensia”, anuarul Muzeului de Istorie din Roman, un articol despre parcalabii acelei cetati, de pana la sfarsitul domniei lui Stefan cel Mare, precum si un poem inedit si neterminat al lui George Radu Melidon despre evenimentul de la sfarsitul verii anului 1497, cand aici a fost locul de adunare al oastei Moldovei in vederea bataliei de la Codrul Cosminului, dintre Siret si Cernauti, unde, in mod intamplator sau nu, Stefan cel Mare a invins oastea polona, a regelui Ioan Albert, chiar in ziua Sfantului Dumitru, adica in ziua hramului cetatii de la Roman de unde plecase. Din cetatea de la Roman, a lui Stefan cel Mare, nu a mai ramas, din pacate, decat o movila de pamant, tufisuri si buruieni, iar cei 550 de ani impliniti de curand au trecut, din cate stiu, complet neobservati…

  • error: Content is protected !!