Prima paginăActualitateRoman

Consilierii locali au grijă de bani și de oameni

Dimensiune text

Consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 4.100.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la microhidrocentrală. Aleșii locali susțin proiecte pentru rromi şi persoane cu autism. Legătura dintre Arhiepiscopie și Fundația Melchisedec se va face pe o pasarelă peste strada Alexandru cel Bun. Modificarea organigramei Primăriei a trecut la vot, cu pierderea a 82 de posturi. La şedinţa Consiliului local Roman a participat şi prefectul George Lazăr.

Consilierii locali ai Romanului s-au reunit, vineri, într-o şedinţă ordinară, pentru a vota mai multe proiecte de hotărâre, cel mai important dintre acestea fiind proiectul noii organigrame a Primăriei Roman, prin care sunt desfiinţate 82 de posturi vacante. Aleşii locali au votat în unanimitate alocarea sumei de 4.100.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la microhidrocentrală, bani ce vor fi recuperaţi atunci când vor veni tranşele de la autoritatea de management, proiectul fiind unul cu finanţare nerambursabilă.

Mai apoi, legislativul a aprobat noua organigramă a Primăriei municipiului Roman, care va cuprinde 588 de posturi, cu 82 mai puţine decât până acum. Din fericire pentru bugetari, toate posturile desfiinţate erau vacante. La al treilea proiect, privind cheltuirea a 10.000 de lei pentru organizarea meciului de prezentare oficială a echipei HCM Roman şi pentru organizarea trofeului „Roman-Vodă Muşat”, consilierul PSD Eugen Păuleţ a cerut clarificări. „Noi am aprobat, la începutul acestui an, un buget pentru HCM. Nu au fost prevăzute cheltuielile pentru acest eveniment atunci?”, a întrebat consilierul local. Primarul Laurenţiu Dan Leoreanu a explicat că este vorba despre două evenimente separate şi că cei mai mulţi bani se vor cheltui pentru organizarea trofeului.

Fără discuţii s-a aprobat inventarierea parţială a terenurilor şi clădirilor proprietate privată a municipiului, precum şi aprobarea dezmembrării şi alipirii unor terenuri. De asemenea, consilierii au fost de acord ca unele terenuri ale municipiului să fie concesionate pentru a se construi spaţii comerciale sau locuinţe.

Pasaj între Arhiepiscopie şi Fundaţia Melchisedec

În aceeaşi şedinţă s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru ansamblul arhitectural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi al Fundaţiei Melchisedec. Proiectul propune, în incinta Arhiepiscopiei, execuţia unei construcţii cu subsol, parter şi mansardă, alipită spre sud zidului de incintă, cu destinaţia de spaţii pentru conferinţe, învătământ religios şi cazarea personalului ce se instruieşte. În plus, Fundaţia Melchisedec doreşte construirea unui azil de bătrâni pe locul în care acum sunt construcţii ce vor fi demolate. „Intrucât se solicită şi integrarea funcţională a Fundaţiei Melchisedec cu ansamblul Arhiepiscopiei Romanului – în special pentru partea de acces pietonal public pentru activităţi sociale şi religioase, se prevede un pasaj pietonal suprateran, ce face legătura dintre pavilionul sudic al Fundaţiei Melchisedec cu terasa pietonală din componenţa Arhiepiscopiei. Acest pasaj va asigura o înălţime liberă peste strada Alexandru cel Bun de 6,5 metri şi va avea o arhitectură care să unifice cele două ansambluri”, se arată în expunerea de motive a proiectului aprobat vineri. consiliul local

Un nou proiect pentru rromi

Legislativul local a aprobat un proiect pentru romi, realizat de Fundaţia umanitară „Pacea”. Iniţiativa se adresează în special comunităţii din strada Fabricii, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a incluziunii sociale a persoanelor defavorizate din această zonă. Principalele activităţi propuse de Fundaţia Pacea în cadrul acestui obiectiv sunt extinderea reţelei de apă şi canalizare şi repararea celei existente, însuşirea regulilor de igienă personală de către membrii comunităţii din strada Fabricii, prin desfăşurarea unor cursuri de igienă pentru diferite grupuri, precum şi prin facilitarea spălării îmbrăcămintei şi întreţinerea ei prin amenajarea unui spaţiu şi dotarea lui cu maşini de spălat. Totodată, se doreşte însuşirea regulilor de igienă interioară şi exterioară a locuinţei (prin învăţarea procedeului de igienizare a locuinţei, monitorizarea şi întreţinerea curăţeniei în interiorul şi exteriorul locuinţelor şi colectarea gunoaielor rezultate).

Centru de sprijin pentru persoanele cu autism

Un alt vot în unanimitate a fost dat pentru încheierea unui acord de parteneriat cu Asociaţia Creştină de Caritate, Misiune şi Ajutor Olanda-România „Betania”, în vederea înfiinţării unui centru de sprijin a persoanelor cu tulburări de spectru autist, precum şi sprijinirea copiilor cu dizabilitaţi sau aflaţi în situaţii de risc. În acest sens, Primăria Roman va pune la dispoziţia asociaţiei clădirea situată pe strada Bogdan Dragoş, nr. 3.

Agenda consilierilor locali a fost de interes și pentru prefectul de Neamț, George Lazăr, care a participat la ședința de vineri.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • un bugetar 7 ani

    D-na Teo…daca sunteti intr-adevar o jurnalista profesionista, ar trebui sa stiti urmatoarele: posturile vacante din Primarie erau si cele mai bine platite…in loc sa se faca promovari pentru cei care au un salariu de rasul lumii si chiar merita , s-au desfiintat acele posturi vacante si personalul din Primarie a ramas pe dinafara, tot cu salariile mici….Trebuiau facute promovarile,intai , si abia dupa aceea desfiintate posturile ramase, dar nu este nici un interes pentru oamenii din Primarie care muncesc, iar sefii lor isi atribuie toate meritele…Deci,dragi bugetari, luati-va LA REVEDERE de la o promovare sau vreo marire de salariu…RUSINE!!! Iar „fericirea” bugetarilor, poate o intrevedeti dvs, dupa o ancheta mai aprofundata, nu dupa o sedinta de consiliu, netelevizata si ascunsa de ochii romascanilor….
    P.S. Sper sa postati comentariul…Multumesc!!!

  • felicitari 7 ani

    Felicitari dnei consilier Havrici pentru propunerea privind interzicerea masinilor in Parcul Municipal