Consilierii judeţeni sunt legați de interese și bani

Dimensiune text

Proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului consilierului judeţean PNL Vasile Pruteanu, acuzat de ANI de conflict de interese, nu a fost introdus pe ordinea de zi. Nici locul lui Gheorghe Vasiloiu nu a fost vacantat. „Eu mă abţin de la vot până când situaţia se va schimba, chiar dacă am promisiunea dumneavoastră”, i-a spus vicepreședintele CJ Dan Manoliu președintelui Culiţă Tărâţă, cu privire la alocarea de fonduri pentru drumuri.

Consilierii judeţeni au respins introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind încetarea mandatului consilierului judeţean PNL Vasile Pruteanu. Proiectul a fost iniţiat de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, pentru a se evita o eventuală plângere penală din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Înainte de votul de respingere, Vasile Pruteanu a simţit nevoia să ia cuvântul, pentru a spune, încă o dată, că nu este vinovat nici de conflict de interese, nici de incompatibilitate. „Eu înţeleg demersul doamnei secretar general, că trebuie să iniţieze acest proiect fiindcă cei de la ANI au ameninţat cu plângere penală sau cu amendă. În momentul când se iniţiază asemenea proiecte, trebuie ținut cont de toate documentele, fiindcă există riscul ca şi alţii să ajungă în această situaţie”, a afirmat Vasile Pruteanu.

Preşedintele CJ Neamţ Culiţă Tărâţă a precizat că bătălia e posibil să fie în interiorul ANI, deoarece ar fi alegeri pentru conducerea instituţie.

„Noi, în comisia juridică, am analizat acest proiect de hotărâre, am dat aviz nefavorabil în unanimitate şi, faţă de cele spuse deja de domnul profesor Pruteanu, eu voi mai adăuga un singur lucru: această sancţiune a încetării de drept a mandatului nu se poate aplica la mai târziu de şase luni de la data de la care a devenit definitiv raportul de evaluare. Ori, raportul de evaluare a devenit definitiv la data de 4 decembrie 2013. Acest aspect închide orice dezbatere cu privire la fondul problemei”, a explicat avocatul Adrian Bourceanu, şeful comisiei juridice din cadrul CJ Neamţ.

După aceste discuţii, ordinea de zi a şedinţei ordinare de CJ a fost suplimentată cu alte două proiecte de hotărâre, între care cel pentru încetarea de drept a mandatului lui Neculai Andoni, consilierul judeţean care a decedat săptămâna trecută. De altfel, înainte de a începe lucrările şedinţei, aleşii judeţeni au ţinut un moment de reculegere în memoria fostului lor coleg.

Printre proiectele de hotărâre adoptate de consilieri s-au numărat aprobarea liniilor de gardă la Spitalul Judeţean Neamţ, modificarea unui acordul de parteneriat în cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor şi atribuirea unor licenţe de traseu pentru transport de persoane pe drumurile judeţene. În schimb, nu au trecut de vot execuţia bugetară la 30 iunie şi vacantarea locului de consilier al lui Gheorghe Vasiloiu. Tribunalul Neamţ a respins, joi, 28 august, acţiunea de anulare a ordinului de prefect (n.red. – ordin prin care Gheorghe Vasiloiu este exclus din CJ Neamţ), dar consilierii s-au abţinut la vot.

Înainte de votul asupra proiectului în care se cerea aprobarea execuţiei bugetare la 30 iunie, vicepreşedintele CJ Neamţ Dan Manoliu a motivat refuzul de a vota. „Nu s-a reuşit alocarea de fonduri pentru investiţii pentru drumuri şi eu mă abţin de la vot până când situaţia se va schimba, chiar dacă am promisiunea dumneavoastră”, i-a spus Dan Manoliu lui Culiţă Tărâţă.

Ședinţa de CJ s-a terminat după oră, timp în care s-a discutat, la punctul „diverse”, şi despre cât de pregătite sunt şcolile din judeţ să-i primească pe elevi în noul an şcolar.COMENTARII

WORDPRESS: 0