Prima paginăActualitateRural

Consilierii cu abateri disciplinare, afară din Consiliul Local

Dimensiune text

Aceasta a fost una dintre propunerile făcute şi acceptate la întâlnirea primarilor din Moldova, membri ai ACoR. O altă problemă de pe ordinea de zi a fost angajarea de auditori de către primării, o şansă obţinută cu sprijinul ACoR.

Primarii din Moldova membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) şi-au dat întâlnire, în perioada 5 – 7 septembrie, la Durău, pentru a discuta problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale. Întrunirea a fost iniţiată de Vasile Cozan, primarul comunei Panaci, judeţul Suceava, preşedintele ACoR, filiala Suceava, şi vicepreşedinte al ACoR. La întâlnire au participat primari din toate judeţele Moldovei. Pe ordinea de zi a întâlnirii au fost subiecte de interes pentru administraţiile publice locale, cum ar fi deblocarea posturilor din administraţia publică locală, legislaţia în vigoare şi trecerea în revistă a problemelor concrete cu care se confruntă fiecare comună în parte. Din zona Roman, au participat primarii Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, membru în Consiliul Director şi secretar pe regiunea Nord-Est în cadrul ACoR, preşedintele ACoR, filiala Neamţ, Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea, Dănuţ Petraru, primarul comunei Bîra, şi Iosif Șoican, primarul comunei Doljeşti.

„O problemă discutată la această întâlnire a fost Legea nr. 215/2001 – Legea administraţiei publice locale. Emil Drăghici, preşedintele ACoR, ne-a cerut să facem propuneri de modificare a Legii nr. 215, în vederea eficientizării activităţii din administraţia publică locală. Am venit cu o propunere plecând de la un caz real. Un consilier sancţionat de două – trei ori de către Consiliul Local pentru un comportament neadecvat, dar şi pentru alte abateri, trebuie să fie eliminat din Consiliul Local. Propunerea a fost bine primită de toţi primarii participanţi şi va fi una dintre modificările ce vor fi aduse la Legea administraţiei publice locale”, a precizat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, preşedintele ACoR, filiala Neamţ.

O altă problemă adusă în discuţie a fost angajarea de către ACoR de auditori interni. „Angajarea de auditori reprezintă o oportunitate pe care am obţinut-o cu sprijinul ACoR. Aceste persoane vor fi remunerate de către ACoR şi vor putea desfăşura activitatea pentru 4-5 comune”, a declarat Valeria Dascălu preşedintele ACoR, filiala Neamţ.

Auditul public intern prin cooperare este o alternativă pentru comunele care fie nu au un post de auditor, fie nu deţin fonduri pentru angajare. Auditorii vor fi plătiţi din cotizaţiile ce vor fi achitate de către comunele ce doresc să beneficieze de serviciile de auditare. Aceste cotizaţii diferă de la o comună la alta, în funcţie de numărul de locuitori.

Ca urmare a alegerii în funcţia de preşedinte al ACoR, filiala Neamţ, a Valeriei Dascălu, primarul comunei Săbăoani, s-a decis mutarea sediului ACoR de la Taşca, în timpul mandatului primarului Alexandru Drăgan, la Săbăoani.

COMENTARII

WORDPRESS: 0