Prima paginăRoman

Consilierii au aprobat majorarea impozitelor pentru romașcani

Dimensiune text

Miercuri, consilierii locali au aprobat indexarea cu 16% a taxelor și impozitelor locale. Aprobarea din Consiliul Local nu a făcut altceva decât să confirme ceea ce s-a întâmplat în fapt, începând de luni, 7 ianuarie, când romașcanii conștiincioși au aflat la ghișeul din primărie că trebuie să plătească taxe și impozite mai mari.

 

 

Deși autoritățile locale au explicat că majorarea este o consecință a aplicării prevederilor Codului Fiscal – nivelul taxelor și impozitelor locale trebuia indexat cu 16%, procent care reflectă inflația din ultimii trei ani -, iar administrațiile locale au obligația de a aplica legea, unii consilierii locali au cerut să le mai fie explicată, încă o dată, motivația proiectului de hotărâre.

La propunerea consilierului Petru Gîndulescu, ședința de Consiliu Local a început cu un moment de reculegere pentru Daniel Constantin Ghiniță, angajat al Primăriei Roman care a decedat săptămâna trecută.

După câteva clipe de liniște, consilierul Vasile Mocanu a cerut clarificări cu privire la proiectul privind indexarea taxelor și impozitelor locale. „Vreau să vă întreba ce dorim? Indexarea sau majorare? Pentru că, din punct de vedere etimologic, cele două cuvinte sunt total diferite„, a început alocuțiunea Vasile Mocanu. Acesta a întrebat-o pe Gabriela Pisică, directorul Direcției de Taxe și Impozite Locale, care va fi „nivelul fizic” al indexării taxelor în bugetul local și pentru ce investiții vor fi folosite sumele provenite din indexare. „Banii vor intra toți în structura bugetului, nu vor fi încadrați separat„, a răspuns Gabriela Pisică. Directorul Direcției de Taxe și Impozite Locale a explicat că indexarea trebuie făcută pentru ca activitatea de colectare să se desfășoare în condițiile legii. Consilierul liberal a invitat legislativului local să aibă în vedere situația atipică a municipiului, în care, din zece locuitori, nouă sunt asistați social, uitând de faptul că aceștia beneficiază de o reducere de 50% din valoarea impozitelor datorate bugetului local. În plus, pentru cei mulți dintre contribuabilii romașcani, indexarea cu 16% a impozitelor atrage o creștere cu circa 21 de lei, luând ca exemplu un apartament cu două camere, în suprafață de 60 de metri pătrați, în zona A de impozitare, vis a vis de Biserica Armenească.

Proiectul a trecut cu votul majorității consilierilor prezenți. Consilierii PNL Vasile Mocanu și Mihai Lichiardopol au votat împotriva proiectului, iar consilierul PSD Eugen Păuleț s-a abținut de la vot.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • romascan pacalit 8 ani

    Multumim alesilor locali!Asteptam portia de fasole cu carnati si la anul!!!

  • Ciprian 8 ani

    Respect consilierilor USL care ori s-au abtinut, ori au votat contra maririi taxelor si impozitelor. Votati PD-L in continuare dragi concetateni poate marim taxele la 100 % .