Prima paginăActualitate

Consiliere vocațională pentru elevi și părinți, în comuna cu cei mai puțini șomeri

Consiliere vocațională pentru elevi și părinți, în comuna cu cei mai puțini șomeri

Dimensiune text

 

 

Conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț, numărul șomerilor înregistrați în evidențele instituției în luna martie, în zona Romanului, era de de 3.310 șomeri, din care 490 șomeri indemnizați, iar 1.264 femei – cu 160 de șomeri mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. De la 1 ianuarie, în evidențele AJOFM Neamț au intrat 158 de noi șomeri din zona Roman, din care 139 șomeri indemnizați.

În urma activităților de mediere, de la începutul anului au fost angajate în zona Roman 680 de persoane, din care 53 șomeri indemnizați, iar 238 din mediul urban. 526 de persoane au fost angajate pe perioadă nedeterminată. Cele mai multe angajări s-au făcut pentru muncitorii necalificați (217), șoferi (41), vânzători (30), lucrători comerciali (24), agenți de vânzări (15), operatori confecționeri industriali (14), lăcătuși mecanici (13), barmani (10), mecanici utilaje (10), dulgheri (10), agenți securitate (8), zidari (7). În ceea ce privește angajările persoanelor cu studii superioare, 4 au fost pentru economiști, 3 – ingineri construcții, 3 – ingineri mecanici.

În municipiul Roman sunt înregistrați 400 de șomeri (din care 157 de șomeri indemnizați), cu o pondere a șomajului de 0,85% din populația stabilă între 18 și 62 de ani. În zona Roman, localitățile cu pondere mai mare a șomajului sunt: Oniceni – 17,73%, Văleni – 18,31%, Boghicea – 13,16%. La polul opus, comuna din zona Roman cu cea mai mică pondere a șomajului, de doar 0,78%, este comuna Gherăești. Conform datelor Direcției Regionale de Statistică Neamț, comuna Gherăești avea o populație estimată la 1 iulie 2018 de 6.742 de persoane, în timp ce numărul șomerilor din comună înregistrați la finalul anului 2017 a fost de doar 23.

„În Gherăești poate există o anumită cultură a muncii. Cei care nu au plecat în străinătate sunt ocupați în diferite activități și nu sunt mulți șomeri și, poate, și comunitatea vine în întâmpinarea unor asemenea situații. La inițiativa doamnei director de la școală, am făcut o primă activitate de consiliere la clasele a opta, pentru orientarea pe piața muncii. Până acum, noi ne adresam în principal elevilor din clasele terminale de liceu, dar experiența a demonstrat că în momentul de față avem un procent prea mare de eșec profesional la terminarea liceului tocmai prin slaba orientare pe piața forței de muncă”, a afirmat directorul executiv al AJOFM Neamț, Daniel Chirilă.

La Școala Gherăești, activități de consiliere vocațională pentru elevii de clasa a VIII-a au mai fost organizate în trecut, fiind reluate în acest an, activități de care vor beneficia cei 51 de elevi care vor termina în vară școala generală și părinții acestora. „Noi avem un parteneriat cu AJOFM Neamț și, în cadrul acestui parteneriat, ne-am propus două activități – o activitate cu părinții și una cu elevii claselor a opta. A fost o activitate de conștientizare a părinților asupra ofertei de locuri de muncă din zonă, pentru că sunt părinții care se gândesc să își dea copiii la liceu, dar nu se gândesc ce vor face aceștia în viitor. Astfel, ne-am gândi să încurajăm și stabilirea copiilor în România – există locuri de muncă, elevii au și opțiunea unei școli profesionale, după care pot continua cu liceul dacă doresc, se pot și angaja în urma calificării obținute prin școala profesională. Am mai făcut astfel de activități cu câțiva ani în urmă și am dorit să le reluăm, pentru că am observat că sunt necesare. În luna aprilie, în cadrul activității cu elevii, ne dorim să facem și o consiliere vocațională a copiilor”, a afirmat directorul Școlii Gherăești, Laura Daniela Bărgăoanu.

Directorul AJOFM Neamț a precizat că asemenea acțiuni vor mai putea fi organizate și în școli din alte localități.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0