Conducerea Poştei are dosar penal pentru jaful de 2.500.000 de lei

Conducerea Poştei Române nu a respectat legea privind transportul valorilor. Procurorii DIICOT au trimis în judecată cinci tineri pentru jaful de la Poştă, din luna mai anul trecut. Prejudiciul de circa 2.500.000 de lei nu a fost recuperat.

Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ are în lucru un dosar penal pentru abuz în serviciu, împotriva conducerii Companiei Naţionale „Poşta Română”. Cercetările în acest caz au fost demarate în luna mai 2013, după jaful de 2.500.000 de lei de la Bârgăoani. Conducerea Poştei Române este cercetată penal după ce anchetatorii au stabilit existenţa mai multor deficienţe cu privire la normele de transport a valorilor, prevăzute de Legea nr. 333/2003, autoturismul implicat în jaf nefiind dotat corespunzător pentru transportul de valori monetare. Acest transport, efectuat cu o maşină veche şi fără dotările necesare în cazul transportului de bani, a fost aprobat de şefii Poştei deşi, cu puţin timp înainte de ziua jafului, Poşta fusese amendată de poliţişti tot din cauza modului de transport al valorilor.

În timp ce acest dosar se află încă în lucru, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ au finalizat cercetările privind jaful din maşina Poştei. Jaful a avut loc pe data 16 mai 2013, iar startul anchetei a fost unul anevoios, din cauza modului în care au operat hoţii. Fapta s-a întâmplat într-o dimineaţă, în jurul orei 7.45, vizată fiind o maşină a Poştei Române care transporta pensiile pentru locuitorii din zona Romanului. Maşina a fost atacată din două direcţii, în localitatea Bârgăoani, pe DN 15D, după ce două autovehicule, în care se aflau patru persoane, dintre care una înarmată cu un pistol – conform declaraţiilor celor doi angajaţi ai Poştei aflaţi în maşina jefuită – au blocat autoturismul pe traseu. Hoţii au furat o sumă de bani, iar resturile bunurilor le-au abandonat. În maşină se mai aflau saci cu alte bunuri şi scrisori. Cei doi angajaţi ai Poştei nu au suferit vătămări corporale grave, unul dintre ei având doar leziuni în zona gurii. La momentul jafului, cei doi angajaţi erau dotaţi doar cu un spray lacrimogen, iar maşina cu care făceau transportul era o Dacie „papuc” de generaţie veche. Cei tâlhăriţi au spus că agresorii purtau cagule şi nu au putut oferi mai multe detalii.

La aproape un an de la comiterea faptei, anchetatorii au reuşit finalizarea cercetărilor şi au trimis în judecată cinci suspecţi, cu vârstele cuprinse între 26 şi 32 de ani.

„În data de 23 octombrie 2013, în urma probatoriului administrat în cauză de către poliţişti, sub coordonarea şi supravegherea procurorului, cei cinci tineri au fost arestaţi preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie, constituirea unui grup infracţional organizat şi lipsire de libertate în mod ilegal, aceştia rămânând în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ până în prezent. Probarea activităţii infracţionale a grupării a fost realizată cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale Bucureşti, al Serviciului de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Bacău şi al Serviciului Român de Informaţii”, se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ.

Marţi, 15 aprilie, DIICOT Neamţ a dispus sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu, cu inculpaţii în stare de arest preventiv.


COMENTARII

WORDPRESS: 0