Conducerea Passavant, chemată să dea socoteală

Dimensiune text

Conducerea ApaServ i-a chemat în Neamț pe reprezentanţii din Germania ai Passavant. Pentru modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate Roman, Passavant a încheiat un contract în valoare de 42.994.113 lei, fără TVA, iar lucrările trebuie să fie gata la sfârşitul anului viitor. Rata de progres a lucrărilor este de 16%.

epurare 02Managerii celor şapte contracte de lucrări care sunt parte integrantă a proiectului major „Extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi apă uzată din judeţul Neamţ” au fost prezenţi, miercuri, la sediul ApaServ, pentru a prezenta stadiul lucrărilor la fiecare proiect în parte. Ședinţa de lucru s-a desfăşurat în prezenţa presei şi concluzia a fost că modernizarea staţiei de epurare Roman este călcâiul lui Ahile al acestui proiect major.

În cadrul contractului de lucrări (CL) nr. 4, stadiul de progres este de 55,65%. Lucrările constau în extinderea reţelei de canalizare a Romanului cu aproximativ 14,9 kilometri, pe 34 străzi, construirea a 13 staţii de pompare ape uzate şi conectarea acestora la sistemul de monitorizare SCADA (n.red. – SCADA este prescurtarea pentru Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date – Supervisory Control And Data Acquisition; termenul se referă la un sistem amplu de măsură şi control; automatizările SCADA sunt folosite pentru monitorizarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport), extinderea reţelei de canalizare din comuna Săbăoani cu aproximativ 17,2 kilometri, pe 29 străzi, construirea a patru staţii de pompare ape uzate şi conectarea acestora la sistemul de monitorizare SCADA. Extinderea reţelelor de canalizare se realizează de firmele TLSIT şi Moldocor, iar până acum reţeaua de canalizare din Săbăoani a fost extinsă cu 12.576 de metri şi s-au făcut 1.125 de racorduri. În Roman s-au efectuat 9.700 de metri liniari de conductă şi 768 de racorduri. În plus, a fost montată o staţie de pompare a apelor uzate şi se lucrează la montarea celei de-a doua – din cele 13 prevăzute în contract.

Lucrările din Roman şi Săbăoani trebuie finalizate pe 27 aprilie 2015. Acum se lucrează pentru aducerea la starea iniţială a străzilor pe care extinderea reţelei a fost finalizată. „Singura stradă din cartierul Nicolae Bălcescu care este adusă la starea iniţială este Lupeni, restul sunt de macadam. O stradă la care se lucrează acum este Primăverii. Se curăţă zilele acestea, apoi se va redeschide circulaţiei şi se vor închide străzile Mihai Viteazu şi Islazului. Cei care vor veni de la Vaslui vor merge pe strada Cucutei, dacă se îndreaptă spre Iaşi. Asfaltarea pe Primăverii se va face, dacă vremea ţine, anul acesta, dacă nu, anul viitor”, a afirmat Bogdan Curcudel, managerul CL4.

epurare 05Managerul CL6 – „Modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate Roman” – a precizat că lucrările care se efectuează nu afectează, în general, calitatea apei uzate epurate care se varsă în emisar şi că parametrii impuşi sunt îndepliniţi, dar că au existat şi situaţii în care Sistemul de Gospodărire a Apelor a aprobat derogări de la îndeplinirea acestor parametri. „Modul în care se derulează lucrările nu este absolut deloc mulţumitor. Conform contractului, nu am voie să discut cu prestatorii angajaţi de Passavant, cu toate că mai aflu informaţii. Însă noi avem un contract cu Passavant şi trebuie să ţinem legătura doar cu ei. Monitorizăm zilnic lucrările din cadrul şantierului; încercăm, pe cât putem, să mobilizăm oamenii să muncească. Dorinţa noastră este să terminăm proiectul la 1 septembrie 2015, pentru că, altfel, va fi complicat. Stadiul actual de realizare a lucrărilor este de 16%”, a declarat Carmen Macovei, managerul CL6. Aceasta a adăugat faptul că trimite zilnic notificări către conducerea Passavant, din cauza lipsei de implicare a firmei în derularea proiectului. „Am convenit cu domnul director să chemăm la şedinţa de săptămâna viitoare, de la Consiliul Judeţean, tot managementul firmei, inclusiv cel din Germania. Să vină, să participe, să ia o decizie pe loc”, a mai spus Carmen Macovei.

Managerul general al ApaServ a explicat că, la acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului. „După mai multe analize şi discuţii, am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este să nu reziliem contractul. Atât timp cât mai există şanse ca Passavant să termine lucrările în 2015, nu există motive să reziliem contractul. Probabil, această decizie de reziliere va putea fi luată în momentul în care vom vedea că, într-adevăr, nu mai există nicio şansă de finalizare a contractului la 31 decembrie 2015. Aştept ca, la un moment dat, să înceapă să lucreze sau să mărească ritmul lucrărilor. Practic, nici nu sunt clauze contractuale ca, la momentul acesta, să încetăm colaborarea”, a declarat Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ.

În ceea ce priveşte finalizarea modernizării staţiei de epurare, cel mai optimist scenariu este cel în care Passavant îşi va onora obligaţiile contractuale până la sfârşitul anului 2015, iar cel mai pesimist scenariu este cel în care lucrarea nu se finalizează şi va trebui terminată din bugetul propriu al ApaServ.

Pentru modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate Roman, Passavant a încheiat un contract în valoare de 42.994.113 lei, fără TVA, iar lucrările trebuie să fie gata la sfârşitul anului viitor.


COMENTARII

WORDPRESS: 0