Condițiile de deducere a TVA pentru cumpărarea și întreținerea mașinilor se modifică

Dimensiune text

Firmele care cumpără vehicule rutiere motorizate din țară sau din statele intracomunitare, precum și cele care importă, închiriază sau achiziționează în leasing astfel de vehicule, pot beneficia de deducerea TVA în proporție de 50%.

 

Prevederea face parte din varianta modificată a Codului Fiscal și va fi pusă în aplicare de pe 1 iulie. Noul Cod fiscal stipulează, de asemenea, că TVA aferentă cheltuielilor legate de vehicule aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, care nu sînt utilizate exclusiv în scopul activității economice, se va deduce de la 1 iulie, în aceeași proporție de 50 la sută.

Cheltuielile legate de vehicule sînt reprezentate de cele de funcționare, întreținere și reparații aferente vehiculelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile. Limitarea dreptului de deducere a TVA nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate care au masa totală maximă autorizată ce depășește 3,5 tone sau mai mult de nouă scaune, inclusiv scaunul șoferului. De asemenea, limitarea deducerii a TVA nu se aplică nici vehiculelor utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție, servicii de curierat, vehiculelor utilizate de agenții de vînzări și de achiziții, pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv taximetrie. În această categorie mai intră și vehiculele utilizate pentru prestarea serviciilor cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire în cazul școlilor de șoferi. Limitarea dreptului de deducere a TVA nu se aplică, de asemenea, nici vehiculelor utilizate pentru închiriere sau a căror folosință este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operațional și nici celor utilizate ca mărfuri în scop comercial.


COMENTARII

WORDPRESS: 0