Condamnări de 37 de ani de închisoare în dosarul cu răpiri şi şantaj între clanurile de rromi

Condamnări de 37 de ani de închisoare în dosarul cu răpiri şi şantaj între clanurile de rromi

Dimensiune text

 

Opt persoane au fost condamnate de Judecătoria Roman la un total de 37 de ani de închisoare, într-un caz care a plecat de la răpirea unei tinere și a unei minore din Horia, în luna martie 2016. Dosare de cercetare penală au fost deschise pe numele tuturor celor implicaţi, iar Judecătoria Roman s-a pronunțat în cursul lunii trecute.

După aproape o lună de la petrecerea faptei, poliţiştii romaşcani şi cei ieşeni au pus cap la cap toată povestea, tipică în cazul răpirilor de pirande.

O femeie care trăia cu unul dintre membrii familiei Stănescu, din Grajduri, Iași, a ajuns la familia Copoț, din Horia, rămânând cu un bărbat din această familie. Cel părăsit de la Grajduri a pus la cale – alături de alți trei membri ai familiei -, răpirea celor două fete din Horia ale familiei Copoț, care au fost luate de pe stradă și duse la Grajduri. Mama acestora a fost sunată, spunându-i-se că își va primi fiicele înapoi acasă doar după ce cel părăsit din Iași își va primi înapoi femeia. Schimbul s-a făcut până la urmă, însă, apoi, cei din Horia au anunțat Poliția.

Pe 12 aprilie 2016, doi bărbaţi, de 29, respectiv 40 de ani, şi o femeie, de 23 de ani, au fost depistaţi pe raza localităţii de domiciliu, Grajduri, şi au fost preluaţi pentru audieri, aceştia fiind bănuiţi de săvârşirea mai multor infracţiuni. Totodată un alt bărbat, de 38 de ani, din Vaslui, a fost depistat şi preluat de poliţişti pentru a fi audiat în aceeaşi cauză.

„Aceştia sunt bănuiţi că, pe 4 martie, pe fondul unor conflicte mai vechi, ar fi săvârşit infracţiunile de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate faţă de o tânără de 21 de ani şi o minoră şi infracţiunea de şantaj faţă de o femeie de 34 de ani, din comuna Horia. În data de 12 aprilie, persoanele bănuite de săvârşirea infracţiunilor au fost reţinute de poliţişti pentru 24 de ore, iar miercuri, instanţa de judecată a dispus faţă de aceştia măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile”, preciza un comunicat al IPJ Neamț la acel moment.

Condamnări de 37 de ani de închisoare

În final, nu mai puțin de opt persoane au primit condamnări de la Judecătoria Roman în acest caz: Stănescu Busuioc (zis „Liliac”) – șapte ani şi o lună de închisoare, pentru comiterea a două infracțiuni de lovire sau alte violenţe, a două infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru șantaj; Stănescu Diamant (zis „Mantu”) – patru ani şi opt luni de închisoare, pentru comiterea a două infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru complicitate la şantaj; Stănescu Marcel – trei ani şi opt luni de închisoare, pentru comiterea a două infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal; Stănescu Lucreţia – trei ani şi 11 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, pentru două infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru complicitate la şantaj; Stănescu Radu (zis „Dafin”) – patru ani şi două luni de închisoare, pentru comiterea a două infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru complicitate la şantaj; Stănescu Dragoş – patru ani şi opt luni de închisoare, pentru comiterea a două infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru complicitate la şantaj; Stănescu Gheorghe (zis „Gutui”) – patru ani şi cinci luni de închisoare, pentru lovire sau alte violenţe, pentru două infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și pentru complicitate la şantaj; Oancea Costache – trei ani şi patru luni de închisoare, pentru comiterea a două infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal. Stănescu Marcel este recidivist, astfel că, pe lângă trei ani și opt luni de închisoare, dacă hotărârea va rămâne definitivă, va mai avea de făcut un rest din pedeapsa anterioară din 2011, de 499 zile – cam încă un an și patru luni.

Șapte dintre inculpați au făcut apel la soluția dată de Judecătoria Roman. Al optulea, „Gutui” a fost prins chiar joi, 4 mai, de polițiștii din Hîrlău, pe raza orașului, și, în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • in lume se utilizeaza termenul de ,,gypsy „,de tzigoina ,etc ,cine a introdus la noi termenul de rrom ,sa se cerceteze si sa fie tras la raspundere ,deasemeni as propune o lege de interzicere a termenului de rrom si inlocuirea acestuia cu termenul uzitat si utilizat chiar si de posturile de televiziune de ,,tigan „,asa cum majoritatea il folosim ,folosirea termenului de rrom ascunde de fapt multe ,printre care as enumera inducerea unei stari de confuzii cand se face referire la romani si rromi adica se pune semnul de egal intre cei doi termeni ,si asa ceva nu este in nici un fel benefic poporului roman in general de asta si suntem tratati asa cum suntem pe unde mergem in lume ,cei care au scornit acest termen sunt dusmanii si denigratorii romanilor ,de aceea fara nici o urma de rasism sa se revina oficial la termenul de tigan si nu de rrom ,romanii sunt romani si tiganii sunt tigani obligatoriu cei care sunt patrioti si nationalisti trebuie sa faca distinctia intre termeni .