Concurs de proiecte pentru alegerea consilierului primarului municipiului Roman

Dimensiune text

În urma concursului de proiecte pentru alegerea unui consilier personal al primarului municipiului Roman, pe adresa primar@primariaroman.ro au fost primite propuneri de proiecte de la următorii cetățeni: Maria Manuela Mărtișcă, Tudor Dumitriu, Elena Palaghia, Radu Chiprian, Mircea Bostan și Constantin Cudalb.

 

Începînd cu data de 28 iunie 2012, timp de zece zile, pînă pe 8 iulie 2012, inclusiv, romașcanii sînt invitați să voteze cel mai bun proiect dintre cele afișate pe site-ul Primăriei Roman – http://www.primariaroman.ro – secțiunea „Concurs consilier al primarului”, completînd formularul de pe site.

Numele viitorului consilier personal al primarului, desemnat prin vot de romașcani, va fi cunoscut pe data de 9 iulie 2012.

Partener media al acestui proiect este Ziarul de Roman, care vă invită ca în fiecare zi să citiți și să analizați proiectele propuse publicate în ediția print și online a Ziarului de Roman – http://www.news-roman.ro/ziarulderoman -, apoi să votați pe site-ul primăriei.

 

Constantin Cudalb: Idei de proiecte pentru concursul inițiat de primarul municipiului Roman pentru alegerea unui consilier personal

 

Proiectul 1: Birouri de consiliere / consultanță civică / administrativă în fiecare cartier romașcan

 

Acest proiect urmărește informarea cetățenilor cu privire la atribuțiile, formularele, procedurile și documentațiile necesare pentru soluționarea diverselor probleme ale romașcanilor, care sînt de competența administrației publice locale, dar și preluarea de sugestii sau critici din partea romașcanilor ori indentificarea unor probleme din fiecare cartier (situații legate de drumuri, parcări, spații verzi, locuri de joacă, stadiul sau modul de realizare a unor lucrări). Astfel, administrația locală ar putea avea un contact direct, constructiv, bazat pe cooperare, cu cetățenii din fiecare cartier, dar și informații proaspete cu privire la doleanțele romașcanilor.

Programul de lucru în privința acestora ar putea consta în alocarea unei zile a săptămînii pentru fiecare cartier, activitatea putînd fi suplinită de două persoane, astfel încît să se poată asigura atît informarea cetățenilor, preluarea solicitărilor sau sugestiilor acestora, cît și verificarea în teren a sesizărilor.

 

Proiectul 2 – Video Info-Roman

 

Acest proiect propune o mai bună informare a cetățenilor cu privire la activitatea și proiectele administrației publice locale. Obiectivul urmărit constă în informarea facilă și în scurt timp cu privire la formulare sau documentație necesară pentru soluționarea diverselor probleme ale cetățenilor, care țin de competența municipalității. Sistemul poate cuprinde știri video/colaj de fotografii cu privire la proiectele pe care Primăria le are în evaluare, în executare, stadiul derulării acestora, dar și o rubrică cu referire la proceduri sau formulare pentru soluționarea diverselor solicitări din partea publicului.

Sistemul poate fi amplasat în una sau mai multe din următoarele locații: Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, Sediul Direcției de Asistență Socială, Birou Unic, Direcția de Impozite și Taxe Locale. Sistemul poate cuprinde și o listă de telefoane utile sau informații despre activitatea Consiliului Județean cu privire la Municipiul Roman.

 

Proiectul 3 – Dezvoltarea unui Compartiment de Relații Internaționale în cadrul Primăriei Municipiului Roman

 

Avînd în vedere că Municipiul Roman a dezvoltat, în ultimii trei ani, mai multe pacte de amiciție și înfrățire cu orașe atît din spațiul Uniunii Europene, cît și din zone apropiate acesteia, consider oportună dezvoltarea unui Compartiment de Relații Internaționale în cadrul Primăriei Municipiului Roman.

Acesta ar putea contribui la:
– o mai bună relaționare între administrația publică romașcană și localitățile înfrățite, putînd fi monitorizate mai atent informațiile noi, de interes, venite din partea acestora;
– organizarea unor activități comune cu orașele înfrățite pe domeniile cultural, artistic, sportiv, științific în Roman sau fiecare dintre acestea, periodic sau anual, raportat și la diverse evenimente marcante pentru aceste comunități (zile ale orașelor, festivaluri, tîrguri, expoziții, întîlniri cu caracter științific);
– informarea mediului de afaceri local sau din fiecare dintre orașele înfrățite cu privire la diverse oportunități pe care Romanul sau acestea le-ar putea oferi (tîrguri, expoziții, facilități fiscale sau de altă natură).

Avînd la bază activitatea acestuia, precum și faptul că, în timp, numărul orașelor înfrățite cu Romanul va crește, un astfel de compartiment poate contribui și la dezvoltarea unei asociații între Roman și orașele înfrățite, asociere care ar putea oferi cetățenilor informații cu privire la locuri de muncă disponibile în celelalte comunități, informații cu caracter turistic etc.

 

Proiectul 4 – Dezvoltarea unui Birou de consultanță în cadrul Asociației „Roman Metropolitan”

 

În baza unei contribuții suplimentare din partea administrațiilor locale

membre în cadrul asociației, biroul ar putea asigura consultanță acestora, avînd în vedere că multe dintre acestea reclamă dificultăți în elaborarea unor proiecte conforme ghidurilor de accesare pe diverse fonduri europene. Deoarece comunitățile nu își permit dezvoltarea unor servicii specializate pe accesarea fondurilor, această formulă ar putea asigura, prin efortul comun, atragerea unor specialiști în domeniul elaborării proiectelor. Consider utilă și realizarea unei Strategii de Dezvoltare comună pentru această asociație, care s-ar putea concretiza într-o serie de proiecte pe domeniile sănătate, ordine publică, situații de urgență, agrement care să vină în sprijinul tuturor comunităților membre.

 

Proiectul 5 – Aleea VIP-urilor

 

Un astfel de obiectiv ar putea contribui la evidențierea personalităților

din sînul comunității romașcane, dar și de la nivel național sau internațional, care au o strînsă legătură cu Romanul și ar constitui o cronică vie, accesibilă publicului, a istoriei culturale, științifice, sportive, artistice. Fiecare personalitate ar primi o stea cu numele său pe această alee sau un alt semn al recunoștinței comunității.Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0