Comunitatea Elenă din Roman sărbătorește Vasilopita

Dimensiune text

Tăierea plăcintei Sfîntului Vasile este un vechi obicei grecesc, care se ține la cumpăna dintre ani. Plăcinta grecească seamănă cu plăcinta cu răvașe a românilor.

 

 

Comunitatea Elenă din Roman va organiza sâmbătă, 12 ianuarie, începând cu orele 16.00, o manifestare tradițională începutului de an: tăierea plăcintei Sfântului Vasile cel Mare sau Vasilopita. Dintre tradițiile creștinești ale poporului elen, o semnificație aparte o are sărbătoarea tăierii plăcintei Sfîntului Vasile cel Mare, ce se sărbătorește pe 1 ianuarie. Cum membrii comunității nu se pot întâlni în prima zi a anului, evenimentul a fost programat la sfârșitul acestei săptămâni.

Legenda spune că, pe vremea când Sfântul Vasile era episcop în Cezareea, prefectul de Capodocia a vrut să jefuiască orașul. Ca să salveze orașul de la jafuri, episcopul a adunat de la locuitorii orașului tot aurul pe care îl dețineau în bijuterii și monezi, spre a-l oferi atacatorului. Rușinându-se de fapta sa, prefectul a refuzat să mai ia aurul. Cum Sfântul Vasile nu a mai știut de la cine a luat bijuteriile și monezile, a hotărât să se pregătească mici plăcinte, în care a pus tot ce luase de la oameni. Din acel moment, grecii au credința că cel care găsește moneda de aur va fi norocos tot anul.

Este o veche tradiție care se ține, de regulă, la cumpăna dintre ani. Vasilopita este un prilej de bucurie, o sărbătoare prin care mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat în anul care s-a încheiat. Este, totodată, și o ocazie de a discuta între noi despre proiectele anului în care am intrat„, a spus Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman.

Manifestarea de la Roman va cuprinde un program de colinde și cântece grecești și românești, susținut de formația vocal-instrumentală condusă de profesoara Cristina Obreja. La eveniment, desfășurat cu fondurile membrilor Comunității Elene din Roman și ale Uniunii Elene din România, vor participa, alături de membrii comunității, reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură, profesori și elevi.COMENTARII

WORDPRESS: 0